Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещи от Националния мобилен модул по КИС на НАТО участват в годишното сертификационно учение на Алианса „Steadfast Cobalt – 21”

[post-views]
Военнослужещи от Националния мобилен модул по КИС на НАТО участват в годишното сертификационно учение на Алианса „Steadfast Cobalt – 21”
kis

Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) участва в годишното сертификационно учение на Алианса – „Steadfast Cobalt – 21”, което се провежда в Кралство Нидерландия. Това е едно от най-мащабните учения, ръководени от КИС групата на НАТО (NATO CIS Group) за тази година, с участието на представители от 25 държави.

Учението „Steadfast Cobalt – 21” ще продължи до края на април и е предназначено да имплементира, сертифицира и оцени комуникационните и информационни системи на Алианса с цел постигане на оперативната съвместимост и стандартизиране на процесите за Силите за бързо реагиране на НАТО за следващата година.

Задачата на българските специалистите от модула е да осигурят комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на Съвместния оперативен щаб, опрделен да ръководи Силите за бързо реагиране на НАТО през 2022 г., както и да действат като група за съдействие по КИП на офицерите от щаба на Съюзното командване на НАТО в Брунсум, участващи в учението.

Основната част от групата за комуникационно-информационна поддръжка, която осигурява учението, е в България, а екип от седем военнослужещи, ръководени от командира на Националния мобилен модул по КИС майор Калоян Стоянов, са дислоцирани в Нидерландия.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани