Информационен център на Министерство на oтбраната

Генерал Страхил Младенов навършва днес 94 години

Генерал Страхил

17425028_10206472502490543_1993841104512767633_n22 март 2021 г., дългогодишният началник на ПО на ПВО и ВВС-генерал-лейтенант Страхил Младенов навърши 94 години! Благодарим за съвместната служба, генерале, и че изпълвахте със съдържание понятия като честност, принципност, дисциплина, справедливост, отдаденост, човечност, вяра, дълг , морал… Вдъхновяващо бе и даваше и резултати, и заряд за дълго!

ЧЕСТИТ ДА СТЕ И НАЗДРАВЕ !!!

Роден е в село Дражинци, Белоградчишко. След гимназията следват 43 години в армията!До 1989г.! Завършва последователно Школа за запасни офицери, Военно училище и Военна академия, за кратко е граничар-пехотинец в Школата за запасни офицери, няколко месеца е офицер във Военноморските сили, а от 1948 г. преминава в системата на ВВС !

Младежки инструктор, началник на Политотдел на Авиационна дивизия, заместник-началник и началник на Политотдел на Авиационен корпус, инспектор в Министерството на отбраната, заместник-началник на Политотдела на ПВО и ВВС и негов началник в продължение на цели 14 години!.. Генерал-лейтенант Страхил Младенов има неоспорим принос в изграждането на воинското и патриотичното възпитание на личния състав, в мобилизиране усилията му за изпълнение на задачите по защита на въздушните граници на Родината.

В личен план се радва на син и дъщеря, два внука и два правнука.

Потърсих го за мнение, пречупено през призмата на прослуженото време и трите десетилетия, откакто е пенсионер:

«Тъжно е да се прави сравнение между възможностите на войските от ПВО и ВВС преди 30 години и днес!Тогава разполагахме с повече от 200 изправни бойни самолета, които летяха всеки ден,а днес са има-няма една дузина.Тогава всеки от летателния състав имаше по 70-90 часа годишен нальот,а сега по 4-5 часа и пилотите се страхуват да летят поради разтренираност.

С други думи, за 30 години преход състоянието .вместо да се подобри.стана 20 пъти по зле!..Тогава военната ни авиация беше боеготова, можехме да изпълняваме разнообразни задачи денем и нощем във всякакви метеорологични условия,инженерно-техническият състав бе свръхподготвен. Бойните разчети от зенитно-ракетните войски, радиолокатористите, свързочниците, тиловите специалисти поддържаха най-високо ниво на тренираност,всичко се постигаше в хода на безкрайни тренировки, учения, реални бойни стрелби на полигони…Наистина небето на България беше защитено!От подготвени до съвършенство специалисти и от командири,които ги обучаваха– това трябва да се помни! На практика още тогава войските на ПВО и ВВС бяха изпълнили изискванията за професионална армия…

Радвам се,разбира се,че най-високо в йерархията на държавата стои наш,авиационен възпитаник – той е,така да се каже,от най-добритe продукти на военно-въздушното ни училище. През службата си Румен Радев несъмнено се утвърди като талантлив командир и пилот – доказва го и с летателните си умения,и с придобитите квалификации в чуждестранни висши военно-учебни заведения.Подвиг е в условията на непрекъснато задълбочаващ се недоимък откъм авиационна техника,материално-технически средства,тотална разтренираност на летателен и инженерно-технически състав успешно да съхраниш остатъците от уменията,дори да оптимизираш подготовката във вида въоръжени сили ,без да се дадат човешки жертви и без загуба на самолети – персонално заслуга за това имат генерал Радев като командир на ВВС и екипа му. Вън от съмнение е,че президентът и най-близките му сътрудници в президентството – тези ,които са от състава на ВВС ,са изключителни специалисти ! В крайна сметка единственият съдник е времето.Отчитам,че десетилетия ще са необходими на ВВС,докато достигнат нивото на подготовка отпреди 30 години.Разполагаме ли с такъв лимит от време ? Лъч надежда дава възстановяването на военно-въздушното ни училище…. «

НА МНОГАЯ ЛЕТА,ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛ!

От подп. Коста Костов и екипът на сп.КРИЛЕ

Източник: pan.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top