Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Външните министри на НАТО обсъждат бъдещото развитие на Алианса

[post-views]
Спорт плюс 12.01.2021

blinken_usa

Започна срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Брюксел. На нея американският държавен секретар Антъни Блинкън изтъкна желанието на Вашингтон да поднови и  съживи партньорството в рамките на Северноатлантическия алианс.

Тук съм да изслушам и да се консултирам, защото така се прави между съюзници. С тези думи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкин направи завой от 180 градуса на политиката, водена от предишната американска президентска администрация, която много често не се съобразяваше със съюзниците си в НАТО.

Антъни Блинкън – държавен секретар на САЩ:

„Влязохме заедно, адаптирахме се заедно и когато е подходящ моментът, ще се изтеглим заедно. И тук думата, която искам да подчертая е заедно.“

Американският първи дипломат допълни, че в момента  в САЩ се прави преоценка на плановете за предстоящото изтегляне от Афганистан и президентът Байдън ще информира съюзниците за плановете си.

Основен акцент  в първата от месеци среща на живо на ниво външни министри на НАТО ще е подготовка за насрочената за края на годината среща на върха на лидерите на 30- членната организация. Те ще трябва да приемат новата стратегическа концепция за развитието на Алианса „НАТО-2030“. Сред другите акценти в дневния ред ще предизвикателствата пред сигурността на Алианса, в контекста на все по-агресивните действия от страната на Русия и Китай. Припомням, че ден преди срещата генералният секретар Йенс Солтенберг изрази подкрепата си за България и започналото разследване за руската шпионска схема.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани