Информационен център на Министерство на oтбраната

Оцеляване в екстремни условия: Как тренират военните от алпийския полк

Как тренират военните от алпийския полк

101-СмолянИзграждане на снежно иглу е само част от подготовката на алпийското подразделение

Завърналата се зима създаде идеални възможности за тренировка на военните от 101-ви алпийски полк. Те показаха как се оцелява при екстремни условия.

Изграждане на снежно иглу и пещера, спасяване на човек от паднала лавина и придвижване в планината в снежни условия са само част от подготовката на алпийското подразделение.

По думите им те самите нощуват в снежните укрепления.

„Приятно е. Вътре може да се затопли с една свещ. Входът се затрупва с раници и 5-6 души може да нощуват вътре“, обясни редник Ковачев.

На нашите военни от алпийската част може да завиди всеки любител на свободното каране, защото те се спускат предимно по необработени терени.

На въпрос дали е необходимо специално обучение капитан Сираков потвърди: „Мисля, че трябва да си по-добър скиор от тези, които карат по пистите за да караш туринг“.

„Ние обучаваме хората, за да имат тези умения, за да се справят във всяка една ситуация“, каза инструкторът по алпинизъм Кехайов.

А има ли разлика между това, което правят алпийските военни и планинските спасители, когато се касае за спасяване на човек в планината – отговорът е не.

Видеото можете да видите тук

Източник: btvnovinite.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top