Информационен център на Министерство на oтбраната

„Бизнес, както обикновено“ – САЩ омаловажиха ракетните тестове на Северна Корея

„Бизнес, както обикновено“ - САЩ омаловажиха ракетните тестове на Северна Корея

Biden

Президентът на САЩ Джо Бадйън заяви, че остава отворен за диалог с Пхенян и не смята за провокация проведените от Северна Корея ракетни тестове. Малко по-рано стана ясно, че въоръжените сили на комунистическата държава са изстреляли през уикенда крилати ракети от западното си крайбрежие.

По данни на южнокорейското командване Северна Корея е тествала нов клас крилати ракети с малък радиус на действие, които обаче не попадат в списъка на ООН за забранени оръжия. 

Ракетните изпитания съвпаднаха със започналите през уикенда годишни военни учения между армиите на САЩ и Южна Корея и идват на фона на желанието на новата президентска администрация в Белия дом за диалог с Пхенян, коментира британската агенция Би Би Си.

След като омаловажи пусковете американският президент Джо Байдън заяви, че остава отворен за диалог с режима в Северна Корея и намиране на решение на продължаващия от десетилетия въпрос за ядреното разоръжаване на страната.

Независимо, че е субект на редица санкции заради ракетната и ядрени си програми, комунистическа страна  продължава да разработва оръжия за масово унищожение.

Освен за оръжейните си програма Северна Корея е подложена на остра критика и за системното погазване на човешките права и свободи, като в началото на седмицата ЕС за първи път наложи санкции на няколко севернокорейски полици.

 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top