Информационен център на Министерство на oтбраната

Великобритания съкращава армията си до 72 500 войници

uk_armyВеликобритания ще намали армията от 76 500 на 72 500 души до 2025 г. Това обяви военният министър Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс. Ходът е част от промяна на военната стратегия на Великобритания след напускането на ЕС.

Уолъс подчерта, че увеличаването на способността на армията да се разгръща и на нейните технологически предимства ще означава, че с по-малко хора ще може да бъде постигнат по-голям ефект.

Планът на министъра предвижда засилване на инвестициите в технологии за армията като дро-нове и в методите за водене на кибервойни, както и в космическите технологии. Последният от тези сектори ще получи 6,6 милиарда лири за четири години, за да разработи мрежа от сателити за следене и разузнаване. Министерството на отбраната залага и на повече кораби и подводници.

Друга промяна в британската армия е увеличаване на ядрените бойни глави от 225 на 260 вместо планираното им съкращаване до 180.

На суша пък ще бъде разгърната бригада за специални операции, способна да действа дискретно във високорискова среда и да се разполага бързо в целия свят.

„Не можем повече да приемаме за даденост превъзходството на западните сили. Нашите врагове имат безкрайно повече възможности“, заяви министърът.

Източник:в.“24 час „

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top