Информационен център на Министерство на oтбраната

За четири години Народното събрание промени 13 пъти закона за отбраната

narodno_subranie_deputatiНа 19 април 2017 г. тържествено бе открито 44-ото Народно събрание. Днес, 25 март 2021 г, то бе закрито с разминаващи се декларации на парламентарните сили. И обща снимка в пленарната зала. Друг път това ставаше на стъпалата пред парадния вход на старата сграда на Народното събрание, където пише „Съединението прави силата“…

За четири години Народното събрание промени 13 пъти Закона за отбраната и Въоръжените сили, т.е. по 3-4 пъти на година. Ремонтира седем пъти Закона за военното разузнаване, четири пъти Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, три пъти Закона за Резерва на Въоръжените сили и два пъти Закона за Военната полиция. Промени още Закона за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване; Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия; Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и международни, които изискваха ратификация.

Обсъди и гласува четири Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, съответно за 2016, 2017, 2018 и 2019 г. Актуализира Стратегията за национална сигурност, прие програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. Преобразува НВУ „Васил Левски“, възстановявайки самостоятелността на ВВВУ „Георги Бенковски“. Одобри промени в акта за създаване на Военна академия „Георги С. Раковски“.

Актуализира проекта за инвестиционен разход за строителството на двата бойни кораба. Прие проекта за инвестиционен разход за придобиване на нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, който преди няколко дни беше прекратен. Създаде временна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Актуализира проекта и упълномощи правителството да води преговори със САЩ за доставянето на нов тип боен самолет. Гласува Закон за ратифициране на Договор за покупка и доставка между правителството на Република България и правителството на Държавата Нидерландия за закупуване на минен ловец "Мааслуис", клас "Трипарти", с бордови № М856, и минен ловец "Хелевутслайс", клас "Трипарти", с бордови № М859.

Обсъди и гласува годишните доклади за състоянието на националната сигурност, на ДАНС, ДАР, Служба „Военно разузнаване“ и ДКСИ. Със закон ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония.

В рамките на парламентарния контрол министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отговарял на 155 устни и писмени въпроси на народни представители.

Източник: otbrana.com/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top