Информационен център на Министерство на oтбраната

В нарушение Северна Корея проведе тест със забранени ракети

raketi-balistichniСеверна Корея с нови ракетни изпитания. Американски и южнокорейски военни съобщиха, че въоръжените сили на Пхенян са изстреляли две балистични ракети по посока Японско море. Тестове са в нарушение на действащите резолюции на ООН и бяха остро осъдени от Япония и Южна Корея.

Американското военно командване в Тихоокеанския регион определи ракетните изпитания, като поредното доказателство за опасността, която представлява севернокорейската оръжейна програма за съседните й държави. Южнокорейското командване също потвърди пусковете, които идват няколко дни, след като въоръжените сили на Северна Корея проведоха през уикенда тестове с крилати ракети.    

Анализатори посочват, че това е първият тест с балистични ракети от страна на Северна Корея за последната година и първия от стъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън.

Целта на Пхенян не е да търси провокация със САЩ, а да демонстрира напредъка по отношенията на ракетните си и ядрени програми. Въпрос, който всяка една президентска администрация в Америка от години се опитва да реши, и явно няма да подмине тази на Байдън, коментират анализатори.

Заради ракетните и ядрените си програми Северна Корея се намира в международна изолация и е обект на тежки икономически санкции. Независимо от това, в началото на годината севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви, че страната е направила още една стъпка в подобряване на ядрените си способности.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top