Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел и Словакия подписаха договора за доставката на 17 нови радари на IAI ELTA

[post-views]
Израел и Словакия подписаха договора за доставката на 17 нови радари на IAI ELTA
MMR-RADAR-izrael

Сделката е на стойност около €148 млн.

Израел и Словакия подписаха споразумение за  доставката на 17 нови триизмерни (3D) радари със среден, близък и много близък обсег за нуждите на военновъздушните сили. Сделката е на стойност около €148 млн., а радарите ще бъдат произведени и доставени от израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) и нейната дъщерна ЕLTA Systems.

С новите мобилни радари Словакия ще замени 24 стари съветски радара. По този начин словашката армия ще осигури денонощно наблюдение, контрол на въздушното движение (ATC) и непрекъсната опозната картина на въздушната обстановка (ASP) над държавата в рамките на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS).

В началото на януари т.г. правителството на Словакия обяви, че е одобрило препоръката на Министерството на отбраната за закупуването на 17 радарни системи, произведени от IAI и дъщерната й ELTA Systems. Споразумението, за което преговаря Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната (SIBAT) към Министерството на отбраната на Израел, включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към Словакия, както и индустриално сътрудничество. Компонентите на радарите ще бъдат произведени в сътрудничество със словашката отбранителна индустрия под професионалното ръководство на IAI и на Министерството на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани