Информационен център на Министерство на oтбраната

Байдън поиска силно ускоряване на Covid ваксинацията

Joe Biden baidanПрезидентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че до 100-ия ден от началото на мандата му – това е в средата на май – цели имунизацията на населението срещу коронавируса да достигне 200 милиона дози. Котата 100 милиона беше достигната миналия петък – на 58-ия ден от встъпването на Байдън в длежност.

На първата си пресконференция в Белия дом тази вечер той каза, че очаква да се кандидатира за втори мандат през 2024-а.

По време на продължилата около час пресконференция Байдън обърна внимание на вътрешнополитически теми като отрече критики, че по-смекчения му подход към имиграцията е довел до повече деца по южната граница.

Toй също се изказа остро срещу водените от републиканци опити в някои щати за налагане на рестрикции при гласуване.

На международната сцена Байдън отговори с „да“ на въпроса дали Северна Корея е топ приоритета му в чужбина. Той  заяви, че Съединените Щати ще предприемат ответни действия ако Пхенян ескалира тестването на балистични ракети. Но пред репортерите президентът посочи, че е готов и за дипломация, която обаче трябва да е с условие – резултатът да е разпадане на ядрената програма на Северна Корея.

Обширно бе разисквана и темата с Китай като Байдън описа отношенията като сериозна конкуренция между две суперсили и поясни, че не иска конфронтация. Той нарече китайския президент Си Цзинпин автократ.

На пресконференцията президентът също се впусна в коментар, че бъдещите поколения ще изследват кое било по-успешно демокрацията или автокрацията. Байдън каза, че според него демокрацията притежава способите да се справи със съвременните предизвикателства и посочи също, че амбициите на Китай да стане най-богатата и най-влиятелната страна в света няма да се осъществят по негово време. Съединените Щати ще отговорят увеличаване на инвестициите в наука и изследвания, поясни Байдън. 

За изтеглянето на войските от Афганистан президентът изрази съмнения, че срокът за това от 1ви май поставен в договор от администрацията на Доналд Тръмп ще бъде спазен. „Ще се изтеглим. Въпросът е кога ще се изтеглим,“ каза държавния глава.

В Източното крило на Белия Дом Байдън отговори на въпроси от десет журналисти.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top