Информационен център на Министерство на oтбраната

Български кораби участват в международни учения

snimka-1

„Цибър”, „Смели” и „Бодри” плават във водите на Турция, Гърция и Румъния

Минен ловец „Цибър”, фрегатата „Смели” и корветата „Бодри” от българските Военноморски сили продължават участието си в международни военноморски учения, съобщиха от МО. „Цибър” се присъедини към Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2). По време на прехода през Босфорския проток до пристанище Тузла, Турция, корабите от групата отработиха сериали по тактическо маневриране и комуникационни учения. В Тузла командирите на корабите от групата проведоха работни срещи при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Екипажът на „Цибър” проведе на борда на кораба самостоятелна тренировка за действия при възникнал пожар, както и за медицинска евакуация на пострадал. На 22 март визитата на групата на НАТО в пристанище Тузла завърши и корабите поеха курс към пристанище Патра, Гърция. Там те участваха в противоминното учение на ВМС на Гърция Ariadne–2021.

Snimka-4-300x138

В пристанище  Констанца, Румъния, фрегатата „Смели” и корветата „Бодри” продължават участието си в учението на ВМС на Румъния Sea Shield–2021. След бреговата фаза на учението корабите изпълняват задачи на море като провеждане на кораби през предварително протрален канал, тактическо маневриране, ескорт на кораб, действия за отразяване на атаките на въздушен противник, симулирани противоподводни учения, проверка на подозрителен кораб, отразяване на атаките на ракетни катери.

Фрегатата „Смели” като представител на българските ВМС във Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) проведе артилерийска стрелба по морска цел. Днес участниците в Sea Shield–2021 се завръщат в пристанище Констанца за  работна среща и разбор на учението. На 27 март „Бодри” ще отплава към Пункта за базиране във Варна, а „Смели” ще продължи участието си групата на НАТО с плаване към турското пристанище Самсун. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top