Информационен център на Министерство на oтбраната

Съвместно учение „PLUTO RISING“

Шведската самоходна артилерийска система Archer („Стрелец”) от ново поколение, с далечен обхват, предлага по-високи скорост, маневреност, интензивност и мощ на огъня при подкрепа на операциите на Сухопътните войски. След получаване на заповедта „Стрелецът“ се развръща за по-малко от 30 сек и започва да стреля. След приключване на мисията е отново в движение след по-малко от 30 сек. По шосе развива скорост до 70 км/ч. Изстрелва конвенционални снаряди, калибър 155 мм на разстояние до 40 км, а с прецизно управляеми муниции като снаряда „Екскалибур“ може да порази цел и на дистанция от 60 км. Гаубицата носи в магазина си 21 снаряда, които може да изстреля автоматично за 2,5 мин. 

„Дита“(Dita) е 155-мм самоходна артилерийска система.  Разработена е от чешката отбранителна компания Excalibur Army в отговор на съвременните предизвикателства пред артилерията. Има тегло 29 т и развива скорост до 90 км/ч.

Самоходната далекобойна артилерийска система Archer използва съчленена модификация на платформата на автомобил „Волво“ A30D 6×6 за движение по тежки терени. Кабината и отсекът за двигателя са напълно бронирани, бронирани са и стъклата на кабината. Системата притежава и контейнер за муниции, който е стандартен и може да се сменя, обезопасен e достатъчно. Цената на гаубицата е $4,5 млн.Кабината на артилерийската система побира четирима души, но стандартният екип е от трима – командир, водач и оператор. Цялата гаубица може да се транспортира със самолетите С-17 и А400М „Атлас“.

„Стрелец“-ът се придвижва на 6 колела с хидравлично окачване, тежи 30 т, има дължина 14,1 м, като цевта на оръдието е с дължина 8,06 м, ширина на платформата 3 м и височина между 3,3 и 3,9 м. Двигателят е дизелов с мощност 340 к. с. Работният обхват на „Арчър“ е до 500 км. Върху кабината е поставена норвежка дистанционна оръжейна станция М 151 с картечница калибър 12,7 мм. Запасите от муниции се попълват за 10 мин. Системата притежава прецизна точност, изстрелва снаряди с различни траектории, поддържа висока и устойчива огнева мощ, изчерпва 25 т боеприпаси при 24-часова експлоатация.

Чешката самоходна гаубица „Дита“ от най-ново поколение е проектирана за 8-колесната платформа на „Татра“, надстройката й е напълно автоматизирана, затова тя може да се задоволи само с двама души екипаж – водач и командир. Тази година за първи път ще се покаже пред света и ще започнат тестовете в полеви условия. Артилерийската оръжейна система „Дита“ има дължина 13,02 м, ширина 3,08 м и височина 3,12 м. Надстройката позволява и трети член на екипажа при необходимост.

Кабината е бронирана и климатизирана, както и притежава система за ядрена, химическа и биологична защита. Гаубицата може да изстрелва снаряди на дистанция до 39 км. Тъй като системата е напълно автоматизирана, тя предлага най-различни режими на стрелба. В магазина на купола се побират до 40 снаряда. Гаубицата е снабдена с бордова система за контрол, която включва диагностика, навигация, автоматично поддържане на огъня и управление на боеприпасите. Има и преносима система за контрол на купола извън кабината. Двигателят на „Дита“ е „Татра“ T3C-928-90, дизелов, с мощност 400 к. с. Работният обхват на системата е 600 км. Може да изкачва стръмнини до 30 градуса, да преодолява странични наклони до 15 градуса, вертикални препятствия до 470 мм,  ровове до 2 м и водни прегради с дълбочина до 1,2 м.

Екзосферният убиец

222-1

Кинетичните оръжия действат на принципа hit to kill – „удари да убиеш“, но в случая прилича повече на сблъсък на куршум с куршум. На този принцип е създадена и ракетата, която в САЩ се нарича  Exoatmospheric Killer – „Екзосферен убиец“, известна като EKV. Ракетата е разработена от известната компания „Рейтиан“ и вече е тествана успешно. „Екзосферният убиец“ е създаден за унищожаване на междуконтинентални балистични ракети (МБР) още докато прелитат към целта и се намират в близкия космос – в екзосферата. Това е най-външният слой на земната атмосфера, започващ от 500 км над Земята. Екзосферата има дебелина 10 км.

Поразяващият противоракетен модул EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle) има дължина 140 см и тегло 70 кг. Оборудван е с ракетен двигател и система за насочване, която включва и инфрачервен датчик. Унищожаването на целта става чрез използване на кинетичната енергия на двата обекта. Още от Земята, по пътя към целта,  EKV придобива главоломна скорост  от тристепенната  ракета носител. В същото време  непрекъснато получава от наземните и  морските станции, както и от космическите спътници информация за коригиране на курса. Силата на удара на „Екзосферния убиец“ в целта (МБР) е равностойна на сблъсък с 10-тонен трактор, който се движи със скорост 1000 км/ч.

Турският брониран

автомобил „Хизир“

333-1

Бронираният автомобил от ново поколение „Хизир“ 4х4, разработен по стандартите на НАТО, премина успешно изпитанията. Машината на турската отбранителна компания „Катмерсилер“ беше подложена на взривове, поставени отдолу и от двете й страни, под надзора на независими чуждестранни експерти. Изпитанията доказаха висока балистична защита и издръжливост срещу стандартни и импровизирани взривни устройства. Двигателят на машината е с мощност 400 к. с., тежи 16 т, вози 9 души – командир, водач и 7 бойци. Преодолява до 70 градуса стръмнина, 30 градуса страничен наклон и до 1 м дълбока вода. Достига скорост до 130 км/ч и може да измине до 700 км. В зависимост от оперативното назначение автомобилът може да се въоръжи с 12,7-мм картечница и 40-мм автоматичен гранатомет, или със 7,62-мм картечница.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top