Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС събира още €5 млрд. за военни цели

EU_otbranaСъветът на ЕС взе решение да бъде създаден Европейски механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Той е извън рамките на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и е на стойност 5 мрд. евро. Механизмът ще бъде финансиран от страните членки въз основа на техния брутен национален доход (БНД).

ЕМПМ представлява финансов инструмент, който ще покрива всичките външни дейности на ЕС, в които има военна или отбранителна намеса. Дейностите са в рамките на Общата външна политика и политиката на сигурност (ОВППС). Целта на Механизма е да засили способността на Съюза да предотвратява конфликти, да съхранява мира и да заздрави международните стабилност и сигурност. На ЕС ще бъде дадена възможност да подпомага по-добре страните партньори било чрез подкрепа на техните мироопазващи операции, било чрез повишаване на способностите на въоръжените им сили.

„Дълготрайният мир може да бъде изграден само чрез инвестиране в международната стабилност. ЕС има волята, а от днес – и необходимите финансови инструменти, за да го направи“, изтъкна Аугущу Сантуш Силва – външен министър на Португалия, която в момента председателства Съюза. Чрез механизма може да се финансира военно оборудване.

Източник: в.“Българска армия“

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top