Информационен център на Министерство на oтбраната

Пролетен дух на „Црънча”

FB1295Обновеният полигон на СКСО повишава способностите и самочувствието на военнослужещите.

Някъде зад хълмовете слънцето срамежливо се показа и изгони мрачните спомени от предишните дъждовни и ветровити дни. Двата оркестъра – на ВВС и на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), още повече повдигаха настроението на пристигналите на полигон „Црънча”. Тези от гостите, които от месеци не бяха идвали на учебно-тренировъчния център на Специалните сили, се чудеха дали са попаднали на точното място. Защото модернизираният комплекс изглеждаше коренно различен от предишния си вид. Този ден – 18 октомври, когато се навършиха 78 години от сформирането на Парашутната дружина, беше определен за откриването на обновения полигон на СКСО.

Построена е база за настаняване, възстановяване и отдих на личния състав. В скоро време в нея ще бъде оборудван и фитнес за личния състав.

Друг голям обект е учебният корпус. В него са разположени класни помещения и голяма брифинг зала за 150 човека.

Изградена е също просторна и модерна столова. Кухненският блок е със съвременни съоръжения и е с капацитет да храни всички настанени в комплекса.

Напълно е реновирана кулата за управление на мишенното поле. Със собствени сили и средства е изградена от контейнери раздвижена сграда за тренировки. Тя позволява прилагането на алпийски техники, зависване и стоварване на военнослужещи от хеликоптер, водене на стрелба от различни височини и позиции по движещи и недвижещи се цели.

По проекта продължава да се строи модерна пречиствателна станция. Водата в подземния резервоар с помпена станция ще се ползва и за резерв в случай на пожар на самия полигон.

FB2604Какво още предстои? Реновира се част от мишенното поле и полето на самия полигон. Изграждат се нови укрепени и обезопасени сектори за водене на стрелба на близки разстояния. Договорено е финансирането и ще започне изграждането на 500-метрова специализирана полоса с 20 различни препятствия като елемент от бъдещия петобой, който се практикува в НАТО.  

Дейностите по проекта са на стойност около 6 млн. лв. С неговото довършване полигонът ще отговаря на всички съвременни изисквания. Така ще се повишат бойните и оперативните способности на военнослужещите. А когато има условия за тренировки и за почивка на световно ниво, това вдига и самочувствието, категоричен бе командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. А повелият отново вятър сякаш носеше пролетния дух на дългоочакваното обновление.

 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top