Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оръжейната програма на Северна Корея стана топ приоритет във външната политика на САЩ

[post-views]
Байдън призова за нови закони за контрол над огнестрелните оръжия
Biden

САЩ остават отворени за диалог със Северна Корея, независимо от проведените преди ден изпитания с балистични ракети. Това заяви американският президент Джо Байдън на първата си официална пресконференция след встъпването си в длъжност. Байдън обаче предупреди, че ако провокациите на Пхенян ескалират, това ще има последици.

Северна Корея официално потвърди, че в четвъртък е провела изпитания с нов клас тактическа балистична ракета с малък обсег, която може да носи ядрени бойни глави. Севернокорейската държавна информационна агенция разпространи снимки от изпитания. С успешните тестове страната  подобри отбранителните си способности, с които ще може да посрещне всички заплахи, коментира медията.

Тестовете бяха проведени часове преди първата официална пресконференция на Джо Байдън, като президент на САЩ, на която той заяви, че оръжейната програма на Северна Корея става основен приоритет на външната му политика.

Джо Байдън – президент на САЩ:

„Ще кажа само това. Изстреляните ракети са в нарушение на резолюция 1718 на ООН. Водим активни консултации с нашите партньори и съюзници. Ако провокациите продължат, ще има последици.“

Анализатори коментират, че макар и да нямат ясно послание  ракетните изпитания на Северна Корея имат за цел да демонстрират напредъка на ракетните и ядрени си програми, което да даде повече тежест на страната при евентуално подновяване на преговорите с Вашингтон.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани