Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Офицерски кандидат Крум Вачков: Кадетите и курсантите се обучават съвместно

[post-views]

За тази година 480 специализанти трябва да преминат курсове, казва директорът на Професионалния сержантски колеж в НВУ „В. Левски“.

Exif_JPEG_420

Офицерски кандидат Крум Вачков е директор на Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет (НВУ) „В. Левски“. Той е от Велико Търново, завършил е сержантско училище в Горна Оряховица – профил „Командир на свързочни подразделения“ – двегодишен срок на обучение. След това е работил в НВУ като инструктор. Бил е на мисия в Афганистан. Преминал е през редица курсове и обучения у нас и в чужбина. Завършил е и висше образование специалност „Логистика на сигурността“ в Националния военен университет. Бил е първо инструктор в Професионалния сержантски колеж на отделение КИС, главен инструктор, началник на отделение, заместник-директор и от две години е директор на Професионалния сержантски колеж.

  • Кога и при какви условия е създаден Професионалният сержантски колеж?
  • Професионалният сержантски колеж в Националния военен университет „В. Левски“ във Велико Търново е създаден през 2007 г. със заповед на министъра на образованието, като включва две секции – секция „Сухопътни войски“ в старопрестолния град и новосъздадената през миналата година секция „Артилерия и ПВО“ в Шумен. Колежът подготвя сержанти за нуждите на Въоръжените сили на Република България. Основните задачи на Колежа са обучението на войници за придобиването на професионална квалификация по специалностите от направление „Военно дело и отбрана“, включени в списъка на професиите в областта „Обществена сигурност и безопасност“. Това са така наречените кадети, които се обучават в дневна и задочна форма. Също така се провежда и обучение за повишаване на квалификацията на сержантите в курсове, които са включени в регистъра за курсовете за всяка година.
  • По какви специалности обучавате и какви хора се обучават при Вас?
  • 2При нас хората се обучават по новите специалности, които са обявени за учебната 2021–2022 г. Тук обучаваме специалисти в професия „сержант-командир“, „сержант-логистик“ и „сержант-администратор“. За тази година имаме нови специалности, които са разработени съгласно новите държавнообразователни стандарти и са включени в списъка с професиите. Колежът провежда около 25 курса за следдипломна квалификация по различни направления. Основно това са курсове за повишаване в звание „сержант“, „старши сержант“ и „старшина“, както и „офицерски кандидат“. Има и курсове за съхранение на боеприпаси.
  • Как се отрази пандемията на обучението в колежа?
  • Въпреки обстановката с пандемията през миналата година бяха проведени общо 14 курса за повишаване на квалификацията, през които са преминали 321 сержанти специализанти. За тази година са предвидени курсове да преминат четири смени с общо 480 специализанти в зависимост от обстановката.
  • Как се осъществява обучението в колежа в условията на пандемия и какви мерки се вземат за неразпространение на вируса?
  • И миналата година, а и тази година провеждаме онлайн обучение във виртуални класни стаи. Първите седем курса от настоящата година бяха преминати именно в такава среда. Провеждаме смесено обучение, когато е възможно, имаме неприсъствен период и занятията се провеждат онлайн, а в последната седмица, когато беше позволено от обстановката, имахме и присъствено обучение. Там бяха съсредоточени всички практически занятия и изпитите.
  • Какви категории специалисти и служещи могат да се обучават при Вас?
  • В колежа могат да бъдат приети за обучение войници, които са изпълнили минимум 3-годишен договор и са номинирани от своите командири. След завършване на обучението си кадетите биват назначавани на длъжности във формированията, от които са изпратени на обучение.
  • Съвместявате ли по някакъв начин обучението на кадетите и курсантите?

Със съдействието на началника на НВУ „В. Левски” бригаден генерал Иван Маламов съвместяваме обучението на курсантите и кадетите, за да могат един ден, когато завършат, те да говорят на един и същ език, да се разбират и да познават общите си действия и конкретните си задължения. Където е възможно, правим съвместни учения и тренировки. Използваме и цялата налична материална база на Националния военен университет – кабинетна база и полигони.

Не се става сержант без четвърта степен професионално образование

В колежа дневната форма на обучение е една година, а задочната форма – две години. Приемът е от края на август и завършват през юни, когато са държавните изпити. Ползват 20 дни платен годишен отпуск и след това имат стаж в рамките на 20 дни. Държавният изпит е по теория и практика по професията. При завършване на випускниците се присвоява първо сержантско звание „младши сержант”.

По новите изисквания не може да се упражнява професията „сержант“, без човек да е преминал четвърта степен на професионално образование, която се дава единствено в професионалните сержантски колежи, създадени към Военния университет във Велико Търново, военните училища в Долна Митрополия и във Варна.

„От миналата година се наблюдава голям интерес към задочната форма на обучение. Обучаващият състав, инструкторите, са сержанти и старшини. Стремим се да привличаме изявени професионалисти. 80% от обучаващия състав са с висше образование – магистратури, владеят английски език и са участвали на мисии в чужбина. Полагаме грижи и изпращаме инструкторите на различни видове курсове у нас и в чужбина, за да се обучават и да повишават квалификацията си“, категоричен е директорът на Професионалния сержантски колеж в НВУ „В. Левски“, офицерски кандидат Крум Вачков.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани