Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Серията пистолети Steyr – А1 е за всеки вкус

[post-views]
Серията пистолети Steyr – А1 е за всеки вкус

Доц. д-р инж. Георги МАРИНОВ

Принципът на работа позволява използването на мощни патрони с висока поразяваща способност.

Steyr N 40 A1 разглобен

През ноември 1999 г. известната австрийска оръжейна компания Steyr Mannlicher GmbH разработи и пусна на пазара серия

интересни модели самозарядни пистолети

с обозначение Steyr М-А1. Първоначално серията включвала две разновидности на пистолета, предназначени за патроните .40 Smith&Wesson и 9 mm Parabellum. В съответствие с калибъра в обозначението им били поставени цифрите 40 и 9. През 2000 г. конструкторите на компанията адаптирали пистолета и за патроните .357 SIG. 

През 2012 г. се появили и други варианти на пистолета, като в зависимост от тяхната големина моделите получили в обозначението си буквите М, S и L, съответстващи на М –средна големина (middle), S – компактен (short) и L – пълноразмерен (long). В зависимост от големината им те били предназначени за скрито носене (S), за военни, полицейски и граждански цели (М и L).

Конструкцията на пистолетите била дело на Вилхелм Бубитс, който освен конструкторски талант придобил славата на отличен стрелец. Той работил известно време в компанията Glock, където натрупал много опит в производството на прочутите пистолети. Там осъществил близко сътрудничество с инженер Фридрих Айнер, който му оказал изключителна помощ в

създаването на собствена конструкция

Така през 1997 г. Вилхелм Бубитс предложил на компания Steyr Mannlicher своя пистолет с полимерна рамка.

Пистолетите от серията Steyr А1 работят на принципа на използване на отката при къс ход на цевта. Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява по схемата Browning-SIG чрез масивен патронник, който в изходно положение влиза в отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи. По този начин цевта и затворът стават едно тяло, което след изстрела изминава определено разстояние и поема част от възникващата откатна сила. След изхвърляне на куршума от цевта издатък под патронника принуждава задната част на цевта да се придвижи надолу и да я отключи от затворния блок. При това налягането в цевта рязко спада и затворният блок се изтласква назад под действие на намалената откатна сила. Този принцип на работа позволява използването на мощни пистолетни патрони, с което се увеличава поразяващата способност на оръжието.

Характерна особеност на пистолета е възможността му да работи с висока надеждност при

стрелба с патрони от различни производители

Този проблем при някои конструкции пистолети е доста осезателен и е основна причина те да не бъдат предпочитани като армейски и полицейски образци.

Рамката на пистолетите Steyr А1 е изработена от полимер, притежаващ висока износо- и термоустойчивост. Ръкохватката е с подобрена форма, прилягаща отлично в длани с различна големина. В горната страна е изработен дълбок изрез, който предотвратява възможността за нараняване на дланта от затворния блок при изстрел. От друга страна,  разстоянието от точката на опората на длан до ос-каналната линия е скъсено значително, което ограничава в значителна степен отскачането на оръжието нагоре и позволява произвеждане на следващ точен изстрел. От двете страни зад спусковата скоба е изработена вдлъбнатина за палеца, което създава допълнително удобство при захващане с дясна или с лява ръка.

Пистолетът е снабден с универсална направляваща тип Picatinny, на която могат да се закрепват различни допълнителни приспособления като фенери, лазерни целеуказатели и др., разширяващи приложимостта на оръжието в различна обстановка.

Цевта е изработена по метода на студеното коване

с полигонални канали. Вътрешната повърхност е защитена от корозия с помощта на специално антикорозионно покритие.

Ударно-спусковите механизми (УСМ) са скрити, тип DAO (само самовзводни) с постоянно полувзведен ударник. В съответствие със съвременните изисквания за безопасно боравене пред спусъка е разположено предпазително лостче, което блокира движението му назад и не позволява неволно произвеждане на изстрел. Освобождаване на спусъка става само при съзнателното му натискате от стрелеца. Този тип ударно-спускови механизми имат един съществен недостатък, свързан с дълъг ход на спусъка и прилагането на по-голямо усилие при всеки изстрел в сравнение в класическите модели с УСМ с единично и двойно действие. Това обаче е преодоляно в конструкцията на щаерите. Техният УСМ е с малък ход и плавност, което гарантира високата точност на стрелбата. Оръжейните специалисти посочват превъзходството им в това отношение над УСМ на пистолетите Glock.  

Пистолет от серията Steyr M-A1 представляват базов (стандартен) вариант с вместимост на пълнителя 15 патрона 9 mm Parabellum и 12 патрона .40 S&W и .357 SIG. Дължината им е 180 мм при дължина на цевта 101 мм.

Масата им не надвишава 0,780 кг

Серията Steyr S-A1 са компактни пистолети, характеризиращи се с къса ръкохватка и намален размер на затворния блок и цевта. Общата им дължина е 166,5 мм, при дължина на цевта 92 мм. Масата без патрони е 0,664 кг. Вместимостта на използваните пълнители е 10 патрона, но има възможност за използване на пълнители с вместимости 14, 15 и 17 патрона. Разработени са варианти за патроните с калибър 9 mm Parabellum и .40 S&W.

През 2011 г. се появява серия пистолети с обозначение Steyr C-A1, които са междинен вариант между стандартната серия M-A1 и компактната серия S-A1. Steyr C-A1 е комбинация на пълноразмерната рамка на стандартната серия и скъсените затворен блок и цев на компактната серия. Този междинен вариант е разработен за патроните 9 mm Parabellum. Вместимостта на пълнителя е 15 патрона, но се използват и пълнители с увеличена вместимост до 17 патрона.

Наскоро се появи информация и за нова серия Steyr L-A1, която е предназначена за спортни цели. Характеризира се с наличието на

удължена цев и затворен блок

Цевта е с дължина 115 мм, а затворният блок е удължен до 188 мм. Това е позволило да се увеличи дължината на мерната линия, което се отразява благоприятно върху точността на  оръжието. Пистолетите от тази серия използват патроните с калибър 9 mm Parabellum и .40 S&W.

Независимо от значителните положителни качества на пистолетите Steyr-А1 не може да се подминат и някои техни недостатъци. Един от тях е ръкохватката с необичайна форма, която е удобна предимно за хора със средна големина на дланите. Стрелците с по-големи длани ще чувстват дебелината на ръкохватката като недостатъчна. Отчита се липсата на възможност за коригиране на ръкохватката с допълнителни наставки.

Друг посочен недостатък е липсата на бутон за включване и изключване на предпазителя. За безопасното използване на пистолетите се разчита само на допълнителното лостче пред спусъка. Освен това за предотвратяване на използването на оръжието от деца и други лица е предвидена

специална ключалка, разположена над спусъка

Тя обаче може лесно да се деблокира с най-елементарни принадлежности без използването на специалния ключ. И все пак пистолетите от всички серии намират добър пазар в Германия, Австрия, Великобритания, Грузия, Турция, САЩ, Малайзия, Тайланд и др.

Най-ново

Единична публикация

Избрани