Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сто години в мир и бой

[post-views]
Сто години в мир и бой
DSC04638

През 2006 г. бе затворена последната страница от една история, изпълнена с мъжество, героизъм и подвизи.

На 29 май 2006 г. в района на Командване „Оперативни сили” в Пловдив се състоя ритуал по сбогуването с бойното знаме на формированието. Кратко прочувствено слово произнесе тогавашният командир на обединението генерал-майор Атанас Самандов. Той се обърна към военнослужещите и гражданските лица от щаба, благодари им за безупречната служба, за всеотдайността, добросъвестността и достойния им принос за успешното изпълнение на задачите. Нека споменът за службата ви в Командването и това, което сте получили от него като знания, опит и качества, да ви дава вяра и сили в бъдеще, каза в онзи ден командирът на военното формирование, наследник на славната 2-ра армия.

                                Създаването

на тази армия е през 1906 г., когато с Указ на княз Фердинанд в младата българска държава са формирани три военноинспекционни области. Една от тях е Втора Тракийска военноинспекционна област с щаб в Стара Загора. В нея са 2-ра Тракийска, 3-та Балканска и  8-а Тунджанска дивизия. От 5 май 1908 г. щабът е предислоциран в Пловдив, а от 17 септември 1912 г. Военноинспекционната област е преименувана в Главна квартира на 2-ра българска армия. За неин командир е назначен генерал-майор Никола Иванов.

В състава на армията са  3-та, 8-а и 9-а пехотна дивизия, 2-ра конна бригада, 3-ти и 6-и гвардейски конен полк, 3-ти планински артилерийски полк и усиления. В този вид тя е обхващала район от Благоевград до Свиленград. 2-ра армия участва в паметни

                         операции, боеве и победи

в няколко войни. През Първата Балканска война тя провежда по забележителен начин Лозенградската и Одринската операции, които приключват с превземането на прочутата Одринска крепост на 13 март (по нов стил 26 март) 1913 г. И затова тази дата е възприета през годините за боен Празник на обединението. Във Втората Балканска война, наречена Междусъюзническа, 2-ра армия, съвместно с 4-та армия, обкръжава стохилядна гръцка войска в Кресненското дефиле и постига успехи в боевете при Калиново, Дойран и Рупелското дефиле.

В Първата световна война 2-ра армия, командвана последователно от генералите Васил Кутинчев, Георги Тодоров, Христо Бурмов и Иван Луков, постига нови бойни успехи след ожесточени боеве със силната сръбска армия. Овладени са Скопие, Враня и Куманово, а Конната дивизия, достигайки до Щип и Велес, прекъсва пътищата за отстъпление на юг. Изпълнена е поставената задача да се излезе в долината на р. Вардар.

Във Втората световна война 2-ра армия под командването на генерал-лейтенант Кирил Станчев провежда успешно Нишката и Косовската операция. Настъпва по направлението на главния удар София–Ниш и нанася големи загуби на противника. От 11 до 15 октомври 1944 г. освобождава Ниш, след като преследва противника в направлението на Прищина, участва в Косовската операция, прониква в Косово поле и освобождава гр. Прищина. Може да се каже, че във всички войни и битки личният състав на 2-ра армия проявява мъжество, героизъм и подвизи в защита на Отечеството.

По време на следвоенното си развитие 2-ра армия изпълнява

                   мирновременни задачи

НиколаИванов

Много са организационните промени на военното формирование след демократичните промени. От 31 август 1996 г. то е преструктурирано във 2-ри армейски корпус. От 7 юли 1998 г., считано от 1 септември 1998 г.,  корпусът е реорганизиран в Сили за бързо реагиране. От 1 октомври 2000 г. Силите за бързо реагиране се трансформират в Корпус за бързо реагиране. От 15 септември 2001 г. отново е наложено наименованието 2-ри армейски корпус, а от 7 март 2003 г. управлението е преименувано на Командване „Оперативни сили”, като заповедта влиза в сила от 1 юни…

Да се върнем към онази тъжна и незабравима церемония на 29 май 2006 г. Няколко дни след нея, на 1 юни 2006 г., бе закрит военнопощенският номер на формированието, а с това престана да съществува и Командването. На 31 декември 2006 г. бе краят и на Временния щат, с което официално приключи една стогодишва история, изпълнена с мъжество, героизъм и подвизи.

По традиция всяка година на 26 март в Пловдив се отдават почести на героите. Болна тема е, че в града все още не е построен паметник на загиналите във войните. Затова и се поднасят венци и цветя пред паметника на Гюро Михайлов и неговите другари – военнослужещи, доблестно изпълнили воинския си дълг. Последният командир на формированието полковникът от запаса Румен Минчев поздравява с Празника всички служили във 2-ра армия и нейните наследници и се надява в скоро време пандемията да отмине и 26 март отново да бъде честван подобаващо.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани