Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СФФ раздаде наградите за 25-и път

[post-views]
2_2_Kamen Kalev

София Филм Фест раздаде наградите си на церемония в НДК. Сред 134 филма от 53 страни Голямата награда „София – град на киното” в международния конкурс спечели поетичният бразилски филм „Розовият облак”, дебют за младата режисьорка Юли Жербазе. В контекста на пандемията филмът разказва за всекидневието на двама в надвиснал над света апокалипсис, за живот под карантина.

Два приза печели пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски” – специалната награда на журито и на международната критика ФИПРЕССИ.

Призът за режисура е за филма „Ухай” на Джоу Дзъян от Китай. В Балканския конкурс наградата получи „Quo vadis, Аида” от Босна и Херцеговина, претендент за „Оскар” за чуждестранен филм през април.

„Февруари” на Камен Калев беше отличен от селекционерите на форумите в Карлови Вари, Варшава и Линц, а той беше и в официалната селекция на Кан 2020, но заради пандемията фестивалът за пръв път от 1968 г. не се проведе.

Почетната награда за принос в киноизкуството и музиката получи Теодосий Спасов, както и иранският режисьор Джафар Панахи и легендата Тери Гилиъм, Великобритания (Специалната награда ФИПРЕССИ 96 Платиниум на световната организация на филмовата критика).

За късометражен филм беше отличен „Сантяго” на режисьора Андрей Кулев, а за документалистика – румънският „Акаса, моят дом” на Раду Чорничук.

Онлайн изданието на фестивала продължава до 11 април (online.siff.bg), а през септември предстои втората част на международния фестивал с гости и награди.

Най-ново

Виж още

Избрани