Информационен център на Министерство на oтбраната

Протестите срещу хунтата в Мианмар продължават

Протестите срещу хунтата в Мианмар продължават

2021_Myanmar_Protest_in_HledenПродължават демонстрациите в Мианмар срещу военната хунта. Независимо от полицейското насилие през уикенда, при което загинаха десетки, хората отново излязоха на протест, с искане армията незабавно да възстанови демокрацията в страната.

Протестите в Мианмар навлизат във втория си месец. Равносметката до този момент е най-малко 459 убити и хиляди задържани, като само в събота са загинали 52 души, сред тях и седем деца.Броят на загиналите е в пъти по-висок, твърдят различни неправителствени организации, като посочват, че убитите са над 110 души. Сигнализира се и за масови и безразборни арести.
Независимо, че насилието през уикенда, беше осъдено от международната общност, включително от ЕС, Великобритания и САЩ, военната хунта в Мианмар, защити действията си с твърденията, че протестиращите са използвали огнестрелни оръжия и коктейли „Молотов“ срещу силите за сигурност.
ООН определи последните кръвопролития в Мианмар, като организирано масово убийство, и призова военните да прекратят незабавно насилието.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top