Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Успяха да преместят танкера, блокирал Суецкия канал

[post-views]
Приходите от Суецкия канал достигнаха нов рекорд от 8 милиарда долара

товарен_кораб_суецкия_канал_6990468776457226455_bigДрамата със заседналия в Суецкия канал мега контейнеровоз „Евър Гивън“ е към своя край. Египетските власти потвърдиха, че са успели частично да освободят плавателния съд от бреговата ивица и да го насочат в правилната посока.

Според информацията на египетските власти през последните няколко часа екипите са успели да преместят кораба с няколкостотин метра. Надеждите на властите са, че  предстоящият прилив ще ускори операциите MF освобождаването на кораба, коментира агенция Би Би Си.

Тежащият над 200 хиляди тона контейнеровоз „Евър Гивън“  заседна в Суецкия канал миналия вторник, с което блокира един на най-натоварените морски търговски маршрути в света, като наруши глобалната морска търговия. Само за изминалата година през канала са минали близо 19 хиляди кораба, което се равнява на близо 10% от световната търговия.

Според оценката на експертите само за една седмица блокирането на канала е нанесло щети за десетки милиарди долари. Междувременно египетският президент Абдел Фатах Ал Сиси нареди на отговорните власти да са готови за всякакви варианти, като не изключи и ръчното разтоварване на кораба, ако това ще ускори операциите по освобождаването му.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани