Информационен център на Министерство на oтбраната

Поне 3 дни ще отнеме нормализирането на трафика през Суецкия канал

Поне 3 дни ще отнеме нормализирането на трафика през Суецкия канал

2021-03-28T100403Z_1811002230_RC2AKM9DC1BX_RTRMADP_3_EGYPT-SUEZCANAL-SHIPПреминаването през Суецкия канал беше възстановено след близо седмица блокада. Корабът “Евър Гивън” беше освободен. Десетки плавателни съдове все още се намират от двете страни на Суецкия канал и вероятно трафикът ще се нормализира за поне три дни. Тази нощ беше предприета мащабна операция, при която бяха пропуснати над 100 плавателни съда.

“Имаме капацитет да поберем толкова голям брой кораби, говорим за почти 420 плавателни съда, които чакат. 113 кораба ще преминат през канала за 12 часа – от 8 вечерта до 8 сутринта, а изоставането ще бъде наваксано в рамките на 3 до 5 дни”, заяви Осама Рабие, ръководител на Суецкия канал.

На изчакване са контейнеровози, търговски кораби, петролни танкери и такива превозващи втечнен газ. Загубите от забавянето се изчисляват на милиарди долари за компаниите, част от които може да не бъдат възстановени.

Сателитни снимки: Вижте блокирания Суецки канал (СНИМКИ)

Блокирането на най-прекия морски път между Европа и Азия е струвало на Суецкия канал около 15 милиона долара на ден. За освобождаването на 400-метровия контейнеровоз “Евър Гивън”, който заседна в канала миналия вторник, са били изгребани близо 30 000 кубически метра пясък. Той беше изтеглен с помощта на два мощни влекача и 11 буксирни въжета.

Източник: БНТ

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top