Информационен център на Министерство на oтбраната

Гръм след гръм на „Корен”

koren

Полевото лагерно обучение на формирования от 4-и артилерийски полк приключва днес

Мощна стрелба със 152-мм оръдие-гаубица Д-20 на разчети от дивизиона с командир подполковник Александър Младенов. Залпов огън с реактивната система БМ-21 „Град” на дивизиона с командир подполковник Недялко Киров. Команда след команда, гръм след гръм…

Това се случваше през тази седмица по време на полевото лагерно обучение на полигон „Корен” на формирования от 4-и артилерийски полк. Днес то приключва с прибиране на хората и техниката в пункта за постоянна дислокация.

karaivanov

Освен двата дивизиона, в обучението участваха щабните формирования от управлението на полка. А взвод от американската армия изпълняваше задачи с дистанционно управляеми летателни средства.

Предвид сложната епидемиологична обстановка в страната, съгласно заповедта на командира на Сухопътните войски, не се допусна смесването на личен състав от различни военни формирования.

Някои от действията наблюдава началникът на щаба на  СВ бригаден генерал Николай Караиванов. „Полевото обучение на „Корен” е от изключително значение за артилерията поради това, че 4-и полк към момента не може да изпълнява другаде стрелба. Задължително трябваше да проведем тази подготовка, за да не разтренираме хората. Видяното на полигона удовлетворява, защото вървим в правилната посока. Изискват се и по-големи натоварвания, и догодина може би ще предвидим по-кратки, но повече полеви учения, за да можем да минем на следващо ниво”, коментира той.

Как премина лагерът на военнослужещите от полка? Обучението започна на 27 март. След настаняването бе извършена подготовка на въоръжението и техниката за бойно използване. Още на следващия ден се проведоха комплексните занятия с дивизионите. Отработиха се практически въпроси по маньовър, заемане на подготвена и неподготвена позиция с доклади за готовност за изпълнение на задачите.

koren

На 29 и 30 март се състояха тренировки по стрелба и управление огъня на дивизионите. В тези тренировки взеха участие и военнослужещите от армията на САЩ, като основната им задача бе подпомагане в разузнавателно отношение на бойното поле и обслужване на стрелбата на формированията от полка. На 31 март и 1 април се извърши тренировката по стрелба и управление огъня на групата под ръководството на началника на щаба на 4-и полк подполковник Кирил Байлов, който бе и директор на Тактическия оперативен център.

Предвид сложната епидемиологична обстановка в страната, съгласно заповедта на командира на Сухопътните войски, не се допуска смесването на личен състав от различни военни формирования, обясни заместник-командирът на 4-и артилерийски полк подполковник Красимир Ташев – началник на полевото лагерно обучение. Затова от 22 до 26 март на „Корен” занятия и бойни стрелби са водили минохвъргачните и противотанковите формирования на бригадното командване в Благоевград. И след тях на полигона са дошли артилеристите от Асеновград.

В дните на лагерното обучение стриктно се спазваха всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19, обявени със заповеди на министъра на здравеопазването, министъра на отбраната и указанията на началника на отбраната. Но дори и в такава сложна обстановка, когато има някакви ограничения, полевото лагерно обучение е необходимо, за да поддържаме и повишаваме нашите способности, категоричен бе подполковник Красимир Ташев.

Контрол на дейността на военнослужещите осъществяваше началникът на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в СВ полковник Петър Кръстанов. Някои от действията наблюдава началникът на щаба на  СВ бригаден генерал Николай Караиванов.

Karaivanov

Бригаден генерал Николай Караиванов – началник на щаба на  СВ: Вървим в правилната посока

Полевото обучение на „Корен” е от изключително значение за артилерията поради това, че 4-и полк към момента не може да изпълнява другаде стрелба. Като излизат огневите средства на полигона, ние провеждаме тренировки по управлението на огъня, които са много важни за Сухопътните войски. Задължително трябваше да проведем тази подготовка, за да не разтренираме хората. Видяното на полигона удовлетворява, защото вървим в правилната посока. Изискват се и по-големи натоварвания, и догодина може би ще предвидим по-кратки, но повече полеви учения, за да можем да минем на следващо ниво. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top