Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До средата на април очакваме ваксината на „Джонсън и Джонсън“

[post-views]
ЕС одобри четвърта ваксина срещу COVID-19
vaksina

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка и на останалите ваксини

Около 16 април трябва да бъде първата доставка на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ – 14 400 дози и около 26 април – втората – 24 000 дози. „Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до тази ваксина и се отказват заради това, че не е избраната от тях ваксина“, подчерта здравният министър Костадин Ангелов.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) продължава да извършва оценка и на останалите ваксини, за които все още няма разрешение за употреба. По отношение на Спутник – ваксината на центъра „Гамалея“, е предвидено да бъде извършена инспекция на производствените бази в Русия през месец май. Що се отнася до китайската ваксина „Синовак“, все още се провеждат първоначалните консултации между ЕАЛ и производителя.

Миналата седмица беше извършена промяна в разрешението за употреба и на трите ваксини, които са налични в момента в България. По отношение на ваксината на „Пфайзер“ беше добавен нова производствена база в Германия. При Оксфордската ваксина има промяна в търговското наименование, беше добавена и нова производствена база в Нидерландия. По отношение на доставките през април – около 700 000 дози се очакват в България, като 350 000 от тях ще бъдат РНК-ваксини, делът на РНК и на векторните ваксини ще бъде еднакъв през април.

Страната ни ще получи 134 825 антигенни теста като дарение по линия на специалния инструмент на ЕК, който подпомага държавите-членки за справяне в борбата с коронавируса.

„Ваксинационната кампания активно върви с осигурените над 200 000 дози ваксини срещу CОVID-19, след като пристигнаха още 151 000 ваксини”, коментира премиерът Борисов, като изтъкна, че от 1 април врати отново отвориха театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от капацитета им.

Усилено се работи по нови мерки за подкрепа на бизнеса в следкризисния период, които да подпомогнат възстановяването на икономиката по линия на производствена, ресурсна и енергийна ефективност. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. За целта до края на годината ще бъдат налични три фонда на обща стойност 900 млн. лв., обясни той.

Европейската комисия одобри модифицираната схема в подкрепа на заетостта в България, позната у нас като „80/20“, става ясно от съобщение от Брюксел. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани