Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноморското училище и БТА с договор за сътрудничество

[post-views]
Военноморското училище и БТА с договор за сътрудничество

vmsАгенцията и Морската академия ще си партнират по проекта за осигуряване на български научно-изследователски кораб

Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна вече е официален партньор на БТА, след като генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев и началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров подписаха договор за сътрудничество.

Това е първото споразумение на БТА с висше училище извън София като част от дългосрочната програма на Агенцията за представяне постиженията на българските университети и наука, обясни Вълчев. По думите му изборът на ВВМУ е продиктуван от факта, че Морската академия е изключително авторитетната не само у нас, а и в света, като се има предвид, че тя е на втора позиция в класацията на IAMU, където членуват 65 висши морски учебни заведения от 35 държави.

Договорът предвижда всяка седмица ВВМУ да представя чрез БТА различни аспекти на своята дейност, допълни Вълчев. Той посочи още, че въпреки големите постижения на българските учени и преподаватели, те все още не присъстват подобаващо в медиите, което Агенцията си поставя като цел да промени. Като партньор БТА ще бъде ангажирана и с честванията по случай 140-а годишнина от създаването на ВВМУ през тази година.

В настоящите турбулетни времена заради пандемията, България влиза често в неособено лицеприятни класации, но е вдъхновяващо, че има и добри примери като оценката на ВВМУ в рейтинговата класация на IAMU, допълни Вълчев. Той уточни, че Агенцията и Морската академия ще си партнират и по проекта за осигуряване на български научно-изследователски кораб. Това е пример, че когато се обединяват усилията – в случая на военната наука и на учените от гражданските университети, може да се постига добър резултат, каза Вълчев. И изрази надежда, че страната ни още през тази година ще има такъв кораб, който да бъде управляван от ВВМУ и използван от учените от Антарктическия институт и БАН.

Наистина е необходима оптимизация на процеса на отразяване на живота на ВВМУ в медиите, посочи флотилен адмирал проф. Медникаров. Той припомни, че Академията е създадена през 1881 г. като първото българско техническо училище. През 2000 г. тя става съосновател на IAMU, а през 2011 – на BSAMI. От 2015 г. ВВМУ е сертифицирано от японското министерство на земята, инфраструктурата, туризма и транспорта. Година по-рано преминава успешно одит на EMSA. Училището развива научно-изследователска дейност в 6 основни области. Разполага с голям брой тренажори и високотехнологични центрове за изследване и обучение, включително по кибероперации и за въздушно и космическо наблюдение, информира БТА. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани