Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пресяваме кандидатите за доброволния резерв

[post-views]
Спорт плюс 09.03.2021

dimit_matevПомагат ни и военнослужещи от формированията в гарнизона, казва полковник Димитър Матев

Полковник Димитър Матев е началник на Военно окръжие – I степен, Стара Загора. Преди това е бил началник на Военно окръжие II степен – Перник. Това е основата, която му е необходима за придобиване на опит по управление и качествено ръководене не само на военно окръжие – I  степен, но и на подчинените военни окръжия. Участвал е в три мисии в Афганистан, последната е била през 2014 г. като съветник в Кандахар. Преди това е служил в Министерството на отбраната в продължение на десет години, в Дирекция „Отбранителна аквизиция“. 

Г-н полковник, какво е мястото на военното окръжие в Стара Загора в системата на военните окръжия в страната?

– Военно окръжие – I степен, Стара Загора, е подчинено на Централно военно окръжие, в неговите правомощия са подчинените Военни окръжия – II степен в Сливен, Ямбол, Бургас и Хасково. Основните задачи на военните окръжия са по отчета на ресурсите, било то за личния състав и техниката, набирането на кандидати за военна служба, срочната служба в доброволния резерв и адаптацията на военнослужещите, които излизат от Въоръжените сили  и не на последно място е патриотичното възпитание на гражданите, запознаването на учениците от 9 и 10 клас с елементи от системата на отбрана на страната.

Предвид последната Ви дейност, която не е последна по значение разбира се, какви са ангажиментите Ви с учениците и как печелите тяхното внимание и интерес?

– С учениците от деветите и десетите класове от училищата се водят поредица от лекции. В девети клас лекциите са пет, в десети клас също са пет.

Как става набирането на кандидатите за военна служба?

– Периодично излизат заповеди на министъра на отбраната по набирането на кандидати за военна служба, както за войници, така и за сержанти, а разбира се и за лица, изпълнявали вече военна служба. След излизането на заповедта, в обявата и в правомощията на съответния командир са записани изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, сроковете за подаването на документи и необходимият набор от документи, който трябва да се подготви своевременно.

Какво е мястото на вашето Военно окръжие в този процес, освен да приема документите на кандидатите за военна служба?

– Военното окръжие се явява ситото при подбора на кадрите, тези които отговарят на изискванията се изпращат за прегледи във Военномедицинска академия за определяне на физическата и психологическата пригодност за работа в системата на Въоръжените сили. След като преминат медицинските прегледи, кандидатите се връщат със съответните документи и протоколи и целият набор от документи се изпраща във военното формирование. Задачата на военното окръжие е да запознае кандидата със съответната специалност, какво представлява и какви задължения ще има той в процеса на работата си.

А как точно подпомаuchilishteгате кандидатите в самия процес на кандидатстване за определена длъжност във Въоръжените сили?

– С кандидатстването има и изпит по физическа подготовка, както и тест за интелигентност, и накрая е събеседването. Прави се точкова система и по този начин се класират кандидатите за военна служба, след това се сключва договор и така започва службата във Въоръжените сили. С целия този процес ние имаме ангажимент да запознаем кандидатите за всяка стъпка, която трябва да изпълнят, за да се представят добре на отделните изпитни процедури и да стигнат успешно до финала на своето кандидатстване за реална военна служба.

Как става отчетът на ресурсите и адаптацията на военнослужещите?

– Личният състав се води на отчет, а така също и техниката.  Но една от най-важните ни функции е адаптацията на военнослужещите. Тези, които им предстои да излязат от редовете на Българската армия, трябва да бъдат запознати  с условията за адаптиране, както и какви курсове могат да бъдат преминати, кой ги финансира и каква е стойността за финансирането.

В какво се изразява функцията Ви по военно-патриотичното възпитание на българските граждани?

– Функцията на военните окръжия по военно-патриотичното възпитание на българските граждани е една от основните ни. Ние организираме различни мероприятия по различни поводи – празници и чествания и по този начин привличаме хората към националните идеали и историческите ни достижения като народ. Такъв беше и случаят на 1 март, когато празнувахме баба Марта. Наред с връчването на мартеници, аз запознах накратко присъстващите ученици от старозагорско училище и с традициите, които са от елинската и тракийската история. Също така ги запознах и с историята на Националния празник на страната ни – 3 март. Децата бяха малки, от 3 клас, но те тепърва залагат основите на своите знания и в един по-късен етап ще можем заедно с тях да коментираме за историята ни и за развитието ни през вековете, както и за славните победи на Българската армия .

Това ли е начинът да комуникирате с гражданите на Стара Загора и колко успешен е той?

– Разбира се това е един от начините, но когато тези деца пораснат и стигнат до девети и десети клас, тогава ще можем да изнасяме пред тях и лекции вече като пред големи хора, като ги запознаваме с основни моменти от системата на отбрана на страната ни. Лекциите се изнасят от служители на Военно окръжие I степен – Стара Загора. Помагат ни също и военнослужещи от различните военни формирования в гарнизона. Най често такива са от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от Свобода и Змеево, които помагат в процеса на изнасяне на лекциите пред учениците от деветите и десетите класове от всички училища в района.

Как се сработвате с ръководствата на училищата, приемат ли те добре инициативата за тези лекции?

– Да, разбира се, някои от директорите на училища, вместо класно-урочна форма възприемат практическо занятие и понякога се ползват и избират дните ни на отворени врати. Тогава се прави показ на бойна техника. Учениците идват организирано от различните училища, запознават се с въоръжението и техниката, както и с обслужващия ги личен състав, задават въпроси и в рамките на учебното време се отчита тази дейност по запознаване на гражданите с отбраната на страната.

Нови задължения с нови отговорности

Една от дейностите на военните окръжия ще бъде и приемането на кандидати за срочна служба в доброволния резерв, в какво точно ще се изразяват тези задължения, попитахме полковник Димитър Матев.

„Предстои организирането на срочна служба в доброволния резерв. Тя ще бъде два пъти в годината на шест месеца. Тази служба ще бъде на два етапа – индивидуална и колективна подготовка. Срочната служба е доброволна. Кандидатите ще имат статут на военнослужещи, с договор“, посочи полковник Матев.

Със заповедта на министъра на отбраната военните окръжия ще бъдат ангажирани с набирането на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв. Те ще са ситото за определяне на хората, които да отговарят на определените критерии и изисквания за заемане на конкретните длъжности, стана ясно от думите на полковник Матев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани