Информационен център на Министерство на oтбраната

42-ият контингент пое охраната на летище „Баграм”

42_kontingent

Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 41-ия и 42-ия български контингенти, участващи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан, се проведе в база „Летище Баграм”, съобщиха от МО. Командирите на 41-ия и 42-ия контингент полковник Тодор Тодоров и полковник Павлин Велков, в присъствието на комисията по ротация, подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността „национален командир на контингента”.

От името на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров председателят на комисията полковник Георги Манев – началник на сектор в отдел „Операции” на СКС, изказа благодарност към военнослужещите от 41-ия контингент за отличното и достойно изпълнение на задачите. Към личния състав на 42-ия контингент полковник Георги Манев се обърна с пожелания за висок воински дух и професионализъм при изпълнение на функционалните им задължения в района на мисията.

Четиридесет и вторият военен контингент е с общ състав до 120 военнослужещи, изпълняващи задачи в база „Летище Баграм” и в щаба на мисията в Кабул. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Тодор Тодоров от СКС, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от в. ф. 34 840 – Карлово. Българските военнослужещи изпълняват задачи, поставени от командването на мисията по охрана на базите за разполагане и по подпомагане работата на щаба на мисията в областите специални операции, личен състав и логистика. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top