Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

8 коалиции и 23 партии в битка за народния вот

[post-views]
Ирландия ще гласува на референдум за премахване на текста от конституцията, според който мястото на жената е у дома

14-glasuvane-urnaПри преференциите имената на кандидатите започват от 101, за да се избегне ефектът „15-15“

Точно 31 формации – 8 коалиции и 23 партии, ще се борят за доверието на гражданите за парламентарния вот на 4 април. Изборният ден започва в 7 сутринта и завършва в 8 вечерта.

За гласуването е необходим един от следните документи за самоличност: паспорт, лична карта, студентска книжка или военна карта за военнослужещите. Определени са 409 подвижни секции за трудноподвижните хора. Подадени са молби за охрана в 88 секции в ковид болници и 185 подвижни ковид секции.

Можете да проверите коя е вашата секция в сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, тук: https://www.grao.bg/elections/

За проверка в коя секция ще гласувате може да изпратите SMS на единен номер 18429 за всички мобилни оператори. Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Ако желаете да подадете своя вот с машина, трябва да заявите това на членовете на секционната комисия (СИК). После получавате от СИК карта, която се поставя в слота на машината. На екрана се появява електронна бюлетина, която повтаря до голяма степен хартиената. Чрез докосване трябва да се маркира квадратчето на избраната партия или „Не подкрепям никого“. По същия начин се маркира и кръгчето за преференция, ако гласоподавателят иска да подкрепи конкретен кандидат.

За разлика от хартиената бюлетина, при натискането на преференцията на екрана на машината се показва името на кандидата.

На монитора на машината се изписва изборът, които е направен от гласоподавателя. Ако е допусната грешка, избирателят може да натисне „Назад“ и да се поправи, ако без да иска е натиснал грешна партия или преференция.

След като избирателят натисне „Гласувай“, от машината излиза хартиена разписка, която избирателят трябва да вземе, да я сгъне с надписа навътре и да я постави в отделна урна, предвидена за машинното гласуване. Гласоподавателят връща картата на секционната комисия.

При нормалното гласуване преференцията се поставя със знак „Х“ или „V“ в квадратчето с номера на избраната политическа формация – от 1 до 30, избирателят може да отбележи и преференция в кръгче в дясната страна на бюлетината, както и при гласуване с машина. За да го направи, е нужно да знае номера в листата на предпочитания кандидат за депутат.

Номерата започват от 101, а най-дългата листа е в столичния 23 район – до 132, тъй като мандатите са 16.

Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.

Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. Водачът не може да бъде изместен, но втори в листата става събралият най-много преференции при условие, че техният брой минава 7-процентния праг.

За да се реши проблемът с преференцията по грешка от т.нар. феномен 15/15, когато номерът на кандидата и номерът на партия съвпаднаха и избирателите се объркаха, номерата на партиите и коалициите са от 1 нагоре, а на кандидатите – вече от 101 нагоре.

Обикновено при коалиционните листи има по-голям преференциален вот, защото те са съставени от кандидати на различни партии и всяка формация агитира за своите представители. Там се очакват и повече размествания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани