Информационен център на Министерство на oтбраната

Байдън с инвестиционен план за $2 трилиона

Американският президент Джо Байдън предложи държавен инвестиционен план на стойност два трилиона долара. Целта на плана е преустройство на американската икономика, което да позволи на САЩ да се противопоставят на възхода на Китай.
Планът предвижда милиони американци да бъдат трудово ангажирани с реализирането на инфраструктурни проекти, като например изграждането на пътища, с инициативи за справянето с климатичните изменения и с оказването на услуги като полагането на грижа за възрастните хора.

“Това е инвестиция в Америка, която се прави веднъж за едно поколение, не прилича на нищо, което сме виждали или правили. Да, това е нещо голямо. Да, това е нещо дръзко. И ние можем да го направим”, заяви Байдън в Питсбърг. Планът “ще създаде милиони работни места с добро заплащане”, изтъкна американският президент.

Планира се едно от перата за финансиране на инициативата на Байдън да бъдат средства, събрани от увеличени корпоративни данъци. Американският президент подчерта, че това не означава, че той е против капитализма. Очаква се през този месец Байдън да направи още едно икономическо предложение, с което да предложи още два трилиона долара за нов инвестиционен план.

Правителствените инициативи за засилване на икономиката са най-добрият начин за справяне със засилващата се конкуренция на Китай, смята екипът на Байдън. Новото икономическо предложение на американския президент най-вероятно ще доведе до следващия сблъсък между демократите и републиканците в американския Конгрес.(БА)

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top