Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антония Маркова дари нов живот на хита „Осъдени души“

[post-views]
Антония Маркова дари нов живот на хита „Осъдени души“

Започваме направо с новината, докато все още е новина. Филмовият композитор на столетието Митко Щерев възроди една от емблематичните си песни „Осъдени души“. Маестрото записа нова версия на любимия на няколко поколения шлагер с младата певица Антония Маркова, солистка на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.
Ето как самият той представи актуалния си проект: „С този кавър не целя да предизвиквам фурор или да вдигам шум около моята особа. Исках да направя нова версия на тази песен, в която аранжиментът да има водеща роля,
и смятам, че поне за себе си го постигнах. Все пак това е кавър и не е задължително всички да го харесат. Благодаря на Антония Маркова за това, че се съгласи да участва в този проект”.

Нямам претенциите да се състезавам и да бъда сравнявана с единствената и неповторима Лили Иванова, споделя от своя страна Антония. „С цялото ми възхищение към нея искам само да кажа, че съм изключително щастлива и горда, че ми е дадена възможността да изпея тази песен. Благодаря на Митко Щерев за поканата.”

Митко Щерев и Антония Маркова се срещат през миналата година на съвместен концерт с „Диана Експрес“. Следва телефонно обаждане от негова страна и тя става част от новия му проект, който дава нов живот на много от неговите песни, които от години не звучат в ефира. „Дори и в най-смелите си мечти не съм мислила, че гениалната „Осъдени души“ ще звучи отново в мое изпълнение, както и факта, че мога да работя по нея именно с човека, който я е създал”, споделя Антония.
Не й се ще да се търси скандал, сравнение с Лили Иванова или нещо подобно. Надява се хората да разберат идеята – да се представи песента в чисто нов вариант. „Аз самата съм професионален изпълнител, който има своя музикален път, стил, техника и енергия. Това просто е нашият начин да представим песента и тя да получи нов живот.”

Според нея отговорността е голяма новият прочит на една такава песен да бъде също така достоен и професионално поднесен. „Мисля, че постигнахме целта”, убедена е Антония. „А и надали някой би могъл да направи по-добър нов аранжимент от самия създател на песента. На свой ред мога да ви уверя, че я записах, влагайки цялото си сърце и съм щастлива, че успях да пресъздам идеята на маестро Щерев – точно така, както я виждаше той самият.”

А сега – няколко думи и за самата нея. Антония Маркова е родена в Пловдив. С благословията на своите родители се занимава с пеене като солист на детския хор „Калпазански рай”. Паралелно посещава уроци по музика. Първата й самостоятелна сценична изява е на 7-годишна възраст. Участва на престижни национални и международни конкурси за млади изпълнители, откъдето най-често се завръща като носител на най-високите награди. След като завършва училище, изучава поп- и джазпеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, като паралелно завършва и Университета за хранителни технологии като инженер-технолог със специалности – Технология на виното и Технология на млечните продукти.

С Орлин Горанов

През 2003 г. Антония Маркова става носител на Голямата награда на първото издание на френския фестивал „Златен ключ” на Alliance française. Изключителен успех за Антония е участието й на фестивала „Бургас и морето” (2007 г.), където става носител на Голямата награда за изпълнител. Печелила е и на наградата за дебют от фестивала „София пее” и наградата на БНР за продуциране на песен и пее с Биг Бенда на БНР. Участва в телевизионните риалити формати „Мюзик Айдъл” и „Гласът на България”, където оставя трайни следи с уникалното си изпълнение на песента от репертоара на Ищар Horshat hai caliptus, която й носи и редица други отличия.

Може би помните Антония и като водещ на музикалните предавания „Хит минус едно” (БНТ), което също е печелила и като изпълнител, и „Едно от пет” (София Кабел), предавания, в които работи с режисьора Ласка Минчева.
Световно признание за Антония Маркова е участието й в музикалния конкурс на AVON VOICES, където успява да достигне до полуфиналите в Париж между 9 хил. изпълнители. Там с професионални съвети я напътства един от продуцентите на Кристина Агилера. Антония е излизала на сцената в Италия, Русия, Украйна, Франция, Хърватска, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Гърция, Турция, Малта, Румъния, Литва.

От 2008 г. е част от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната Гвардейска част, където изключително важна роля за нейното музикално развитие се оказва срещата й с композитора Димитър Гетов. През 2009 г. именно той създава специално за нея песента „Как ще те обичам”, чието заглавие носи и първият компактдиск на младата певица. До момента Антония Маркова има над 20 авторски песни, писани за нея от едни от най-големите имена в българската музика, като част от тях са съвместни проекти с изпълнители като Лили Иванова, Георги Христов, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Ваня Костова.

На 20 юни 2013 г. Антония Маркова реализира първия си самостоятелен концерт-спектакъл в родния Пловдив. Средствата от концерта си дарява за благотворителни каузи. През последните две години става носител на многобройни награди от международни конкурси във Франция, Италия, Русия, Украйна, Хърватска, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Гърция, Турция, Малта, Румъния, Литва. Награждавана е лично от бившия украински президент Леонид Кучма на музикалния фестивал „Доля” в Киев, където отново става първа. Печели 8 поредни Grand Prix в Скопие, Кишинев, Малта, Гура Хуморулюи (Румъния), Констанца, Анталия, Каунас (Литва). Като резултат от всички тези постижения през ноември 2015 г. Антония Маркова е отличена с Орден за заслуги от министъра на отбраната за принос към българската култура и издигане на престижа на Националната гвардейска част и Българската армия. През 2016 г. издава своя първи самостоятелен албум „Как ще те обичам“. Участва като солист на Гвардейския представителен духов оркестър с диригент половник Ради Радев в Световния парад на духовите оркестри Musicparade в 11 града в Германия .

През 2017 г. обаче постига (по думите й) най-големия си успех – ражда се дъщеря й Йоана.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани