Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бъдещи офицери моделират куб-сателит

[post-views]
Бъдещи офицери моделират  куб-сателит

Не ни натоварват с ангажимент да печелим, но ние печелим!“ твърди гл. ас. д-р Георги Баев

„Не толкова аз мотивирам младите хора във военния университет, по-скоро те мен мотивират. Това е огледално явление, в което сме взаимно мотивирани. Аз предлагам на курсантите според интересите им да участват в различни състезания. Това са извънкласни дейности. Те имат хъс да изявят себе си. Това се случва първо в учебния им процес, където те разработват темите. Образованието в университета е базово, но някои от курсантите бързо покриват минимума и имат необходимост да се развиват. Това е само част от техния широк капацитет да могат да покажа и друга част от своите способности и умения.“ Това каза пред вестник „Българска армия“ гл. ас. д-р Георги Баев – преподавател в Националния военен университет „В. Левски“ във В. Търново.
През 2021 г. през юни той очаква традиционно да участват в „Академия за иновации“ в София, в клуб „Перото“. Забелязва градация, но те са участвали с различни екипи и теми. Първото участие е много вълнуващо. Открадват им материалите, а състезанието е в рамките само на 48 ч.
„Показахме учебен прототип на куб-сателит. През деня бяхме ходили в едно студио, където на 3D принтер ни разпечатаха панелите на сателита. Върнахме се на нашия щанд и показахме сателита. Имаше невероятен интерес към нас и работата ни. Малко по-късно, когато вече трябваше да сглобяваме модела, панелите ни ги нямаше. Въпреки това се справихме. Купихме един целофан и сив картон и си направихме наново макета. Сменихме концепцията и идеята придоби коренно различен вид. Така спечелихме второто място в конкуренция от 51 отбора от близо 20 български университета. Журито беше от 21 човека“, споделя гл. ас. д-р Баев.
Предстои и хакатонът „Коперник“. Досега са участвали в два такива. Там вече добре ги познават. Първото им участие също е впечатляващо. Отново вземат второто място. Там ги забелязват и от Института за космически изследвания.
„Курсантите разбират, че става дума за приключение и това мисля, че най-много ги мотивира. Никой не ни натоварва с ангажимента да печелим. Освен това те имат възможност да представят и институцията военен университет“, казва още гл. ас. д-р Георги Баев.

Курсантите са една от най-големите атракции и по време на Софийския фестивал на науката

Курсант-сержант Даниела Панчева – 3 курс
Участвала съм в различни състезания и в Софийски фестивал на науката, както и в състезание по медиация в Пловдив. Последното беше по тема за разиграване на казус, където всеки играе различна роля – адвокат или клиент. Целта е да се убеди противникът, че твоята теза е вярната и да се развие по-абстрактно мислене. В „Академия за иновации“ е изпълнявала поддържаща роля.

Курсант-старшина Иван Димитров – 5 курс
Участвал съм в различни формати, свързани с изследването на проблеми във военнонаучната област, най-вече свързани с употребата на дронове и безпилотни летателни апарати, както и сателити във военното дело и тяхното приложение за контрол на кризи и бедствия и употребата им в добиването на данни, свързани с последващи прогнози и анализи на кризисни събития. Избрахме това тематично направление заради опита от последните военни конфликти и предвид напредъка в съвременните военни технологии. Безпилотните летателни апарати ще имат все по-голямо значение в бойното поле на бъдещето.

Курсант-старши сержант Християн Ставрев – 4 курс
В рамките на три години успяхме да участваме в общо три състезания с различна насоченост. Едното е „Академия на иновациите“ в София. Участвали сме и в хакатон „Коперник“, където за 48 ч трябваше да намерим приложение на голяма база сателитни данни и едно от най-полезните неща в нашите участия беше, че имахме достъп до сателитите на Европейската космическа агенция – от СЕНТИНЕЛ 1 до СЕНТИНЕЛ 5. Работихме с тях и тогава имахме голям напредък и завършихме на втора позиция. В състезанието по медиация бях в ролята на медиатор и целта ми беше да помиря две страни. Днес медиаторските умения са необходими на всеки един офицер.

Курсант-старши сержант Захари Парзулов – 4 курс
Участвал съм в т. нар. хакатони. Целта на тези участия беше да покажем, че в НВУ „В. Левски“ се развива научноизследователска дейност. Това е основно структурно звено за развитието на модерни въоръжени сили и успяхме да покажем, че тази дейност е много важна за воденето на т. нар. асиметрични, хибридни действия в контекста на модерните конфликти.

Курсант-старши сержант Константин Димитров – 4 курс
Участвал съм в хакатоните с колегите ми. Целта ни беше да научим нови неща, които могат да се прилагат в системата на националната сигурност и отбраната. Говоря най-вече за хакатона „Коперник“. Тук се използваха основно сателитни системи. Имахме възможност да изучаваме сателитни снимки и да извличаме максимална информация от тях. Преди това съм се занимавал с програмиране и електроника, много преди да вляза във военния университет. Установихме, че може да се приложи изкуствен интелект, който да анализира сателитни изображения и да предоставя точна информация.

Курсант-старши сержант Мадлен Пенева – 4 курс
Най-голямото постижение, което имаме с колегите ми, е второто място в София. Там представихме наш собствен куб-сателит и наградата ни беше посещение на Европейската комисия в Брюксел. Принос от това състезание за нас беше запознаването ни с много нови хора, придобихме много нови знания и удоволствие от участието.

Курсант-младши сержант Стоян Маджаров – 2 курс
Участвал съм в хакатон 2019 г. и в хакатон 2020 г. Там се родиха много нови идеи, по които може да се развиваме. Дават ни и възможността да се запознаем с хора, които са специалисти в тази насока. Имахме инструменти, с които можем да работим в други сфери и самостоятелно. Интересувам се от предварително разпознаване и уведомяване за опасности, които могат да възникнат. Целта ни е да разработим система, при която в Космоса да има сателити, които да разпознават невидимите заплахи и да се уведомяват хората, за да се вземат предварителни мерки и тези заплахи да предизвикват възможно най-малък стрес и щети.

Курсант-младши сержант Жулиана Михнева – 2 курс
Аз също участвах в хакатона „Коперник“ през 2019 г. и в хакатона от 2020 г. за мониторинг и електронно управление на спътниковите данни. Още отпреди военния университет имам интерес към темата за сателитите и космическата тематика въобще. Специализацията ми е „Сигнално разузнаване и електронна война“ и тези занимания ми помагат в професията. Участието ми в такива извънучебни дейности ми помагат да развивам своите умения в тези сфери и да се обогатявам.


Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани