Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Доброволецът“ – живот като на кино

[post-views]

Сам воин, нелегална армия и тайна мисия да бъде разрушен „Аушвиц“. Щателно документираната книга „Доброволецът“ на Джак Феъруедър (изд. „Колибри“) ни пренася в 1940 г., когато бившият кавалерийски офицер Витолд Пилецки се оставя да бъде арестуван от немските власти и изпратен в концентрационния лагер в покрайнините на Освиенцим. Целта на мисията: да информира полската съпротива и полското правителство в изгнание, а чрез него – и съюзниците от антихитлеристката коалиция, за масовите избивания на лагерниците и постепенното превръщане на „Аушвиц“ в епицентър на унищожението на европейското еврейство. След две и половина години обаче в лагера Пилецки е убеден, че за да подтикне Запада към действие ще трябва да извърши невъзможното – да избяга от „Аушвиц“.
Заличен тотално от историята и екзекутиран през 1948 г. от следвоенното полско прокомунистическо правителство, Пилецки остава почти непознат за широката световна общественост. А архивът му и шифрите, с които е бил закодиран, е върнат на сина му Анджей след разпадането на Съветския съюз.
Авторът, випусникът от Оксфорд Джак Феъруедър (роден през 1978 в Уелс) е бил военен кореспондент през 2003 г. в Ирак с британските войски и в Афганистан от войната там за „Уошингтън поуст“. Получил достъп до архиви и от двете страни на Атлантика, той предлага първото подробно документирано изследване за живота на Витолд Пилецки. „Доброволецът“ печели престижното литературно отличие на Великобритания – наградата „Коста“.

Най-ново

Избрани