Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Израел бяха завършени изпитанията на нов боеприпас за минохвъргачки Iron Sting (Желязно ужилване) с лазерно и GPS насочване към целта. Новата минохвъргачна система за водене на огън, използваща снаряда Iron Sting, е разработена от международната компания „Елбит Системс“ по поръчка на Министерството на отбраната на Израел. Разработката на системата е продължила 10 години.

„Желязно ужилване“

Както обясняват от Министерството на отбраната на Израел минохвъргачният боеприпас калибър 120 мм Iron Sting е предназначен за безоткатните минохвъргачни системи Cardom, които се монтират върху добре познатия верижен бронетранспортьор М113 или за минохвъргачната система Cardom Spear, базирана върху бронирания, с висока проходимост автомобил Hummer 4X4 SUV. Новият боеприпас дава възможност за водене на огън с точност, недостъпна за досегашните минохвъргачни системи. Според изявленията на екипа, разработил системата Iron Sting, точността, която се постига с новия боеприпас, може да се сравнява единствено с точността на управляемите ракети. Това позволява избягването на т. нар. косвени жертви, съпътстващи всяка военна операция. Това е особено важно за израелската армия, която е принудена да действа против различни враждебни групировки, които нерядко нанасят удари от силно застроена градска среда. Новият боеприпас позволява да се отразяват атаките с безпрецедентна точност, без да се прибягва до употребата на авиация и ракети. Новата високоточна система за водене на огън е подходяща за действия както в населени места и райони в близост до тях, така и за поразяване на цели в открити местности.

Платформата М113

Серията от тестове беше извършена с помощта на две мрежови системи, разработени от „Елбит Системс“ и монтирани върху M113 и „Хамър“. Според министъра на отбраната на Израел Бени Ганц Iron Sting предоставя на Израелската отбранителна армия технология, „която променя бойното поле и дава по-смъртоносни, точни и ефективни средства“. Министърът казва още, че новото оръжие е „подходящо средство за борба срещу враговете, които се крият сред цивилното население“.

От Министерството на отбраната правят важното уточнение, че новата оръжейна огнева система „предлага способност, която досега е била възможна само на ниво бригада или дивизия, докато от сега нататък тази способност ще бъде сведена и до ниво батальон“. По информация на „Елбит Системс“ „Желязно жило“ има обхват от 1 до 12 км и поразява целта с точност до 10 м.

По време на тестовете в Южен Израел на системата са поставяни цели с площ не повече от 10 кв. м, а на десетина метра от тях лек автомобил. Пораженията са с такава точност, че автомобилът остава невредим. Новата минохвъргачна система на „Елбит Системс“ е автоматична, автономна и компютъризирана. Цевта може да прави пълен оборот от 360 градуса и да стреля във всички посоки на хоризонта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Виж още

Избрани