Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО прехваща руски самолети над Черно море

[post-views]
Натовски изтребители прихванаха руски самолети над Балтийско море

Военновъздушните сили на България, Румъния и Турция са участвали в прехващането на руски бойни самолети над Черно море в понеделник, съобщиха от централата на пакта. Радари на алианса засекли три руски военни машини близо до съюзническото въздушно пространство. Във въздуха били вдигнати изтребители от България, Румъния и Турция. В резултат руските самолети напуснали района.
„Прехващането на редица групи руски бойни самолети показва готовността и способността на силите на НАТО да охраняват денонощно, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината небето на Алианса“, заяви бригаден генерал Андрю Хансен от съюзническото командване в Рамщайн, Германия.

Но случаят над Черно море не бил единственият. Далеч на север изтребители F-16 на норвежките сили излетели подир две групи руски самолети, летели близо до бреговете на страната. Две бойни машини „Ту-95“, наричани по класификацията на НАТО „Мечка“, продължили да летят по посока Северно море. Те били прехванати от британски „Торнадо“ и белгийски F-16. Норвежците пък прехванали по-късно два руски „Т-160“, известни като „Бял лебед“ или „Блекджек“.

Отделно италиански боен самолет прехванал руски патрулен „Ил-38“, ескортиран от изтребители, над Балтийско море.
От НАТО припомнят, че руските бойни самолети често не предават необходимия код, който да показва техните местоположение и височина. Те не съобщават плана за полета, нито поддържат контакт с диспечерите на въздушното движение, като по този начин сериозно застрашават гражданското въздухоплаване. Все пак руските бойните самолети, прихванати в понеделник, не са навлезли във въздушното пространство на НАТО. Прехващанията са били извършени по безопасен и рутинен начин. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани