Информационен център на Министерство на oтбраната

Заключителна координираща конференция за компютърно подпомаганото тактико-специално учение „Преслав 2021“ се проведе в Съвместното командване на силите

Заключителна координираща конференция за компютърно подпомаганото тактико-специално учение „Преслав 2021“ се проведе в Съвместното командване на силите

Заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Христо Христов откри заключителната планираща конференция за предстоящото компютърно подпомаганото тактико-специално учение „Преслав 2021“. В събитието участваха представители от видовете Въоръжени сили, Съвместното командване на  специалните операции и представители от военно формирование 52210 – Банкя и военно формирование 18270 – Чаралица. Учението е планирано да се проведе в периода от 17 до 21 май 2021 г., като офицер планиращ учението е началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а офицер провеждащ учението командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

„За мен е приятно задължение и чест да открия конференцията и от името на командващия на Съвместното командване на силите и лично от свое име най-топло да приветствам участниците в нея. Надявам се, че по време на дискусиите ще намерят своето решение всички въпроси, които ще спомогнат за постигане на по-голяма ефективност, при планиране на учението „Преслав 2021“, каза в словото си полковник Христов.

Под ръководството на началника на сектор „Съвместна поддръжка“ в отдел „Операции“ полковник Божидар Чолаков,  участниците в конференцията дискутираха детайлно въпросите свързани с организацията и провеждането на учението.

По време на конференцията бяха подчертани основните целите на учението, които са повишаване на способностите на Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав”, като система за предупреждаване и докладване при опасност от използване на ОМУ, аварии в обекти на ядрената енергетика и предприятия на химическата промишленост, както повишаване на подготовката на формированията за ядрено, химическо, биологическо и радиологическо разузнаване (ЯХБР).

Източник: JointForcesCommandBGR

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top