Информационен център на Министерство на oтбраната

Редица страни облекчават мерките: САЩ регистрират нов щам на КОВИД-19

Редица страни облекчават мерките: САЩ регистрират нов щам на КОВИД-19

Европейската агенция по лекарствата  Европейската агенция по лекарствата (EMA) все още няма официално заключение за връзката на ваксината на „АстраЗенека“ и образуването на кръвни съсиреци, съобщи Франс прес. По-рано ръководителят на агенцията по ваксините заяви, че връзка има, но не е ясно какво причинява съсиреците.   В същото време редица страни облекчават мерките срещу разпространението на КОВИД-19. 

След два месеца на пълно затваряне, съседна Гърция отвори магазините за търговия на дребно, но при определен режим. Клиентите ще пазаруват със запазен час, с СМС и ограничение до три часа на ден. Големите търговски центрове остават затворени. Властите в страната обсъждат вариант да отворят училищата от следващата седмица, но при наличие на отрицателен тест за коронавирус.

Учениците се връщат в клас и в Португалия. Страната отваря отново музеите и заведенията на открито, разрешават се индивидуалните спортове. И Великобритани разхлабва мерките.  Очаква се от 12 април да отворят врати козметичните и фризьорски салони, фитнес залите, магазините от второстепенно значение, баровете и ресторантите с открити пространства. Въпреки облекчаването на мерките, премиерът Борис Джонсън ясно заяви, че британците няма да имат право да пътуват в чужбина най-рано до 17 май. 

Междувременно, САЩ потвърди за индийския щам на коронавирус при един човек в окръг Санта Клара – в югозападната част на Калифорния. Съмнения има и за още седем случая. Очаква се експерти да установят дали това е така. Припомням, че преди няколко седмици индийските власти съобщиха за нова разновидност на коронавируса с “двойна мутация”. Индия е рекордьор по заболели от КОВИД-19, като стана втората страна след САЩ, преминала границата от 100 000 нови случая за едно денонощие.

Без участие  на Северна Корея на тазгодишните олиппийски игри в Токио. Причината-защита на спортистите от КОВИД-19, съобщиха властите в Пхенян. Би Би Си отбелязват, че съобщението слага край на надеждите на Южна Корея да използва игрите за ново сближаване със Севера.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top