Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бягство от затвора: Хиляди осъдени – на свобода в Нигерия

[post-views]
Доживотна присъда за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров

Над 1800 затворници избягаха в Нигерия, след въоръжено нападение срещу затвор в югоизточната провинция Имо, предават световните агенции. Не се съобщава за убити. За сега нито една групировка не в поела отговорност за атаката.

Град Оверри, столицата на нигерийската провинция Имо, осъмна с новината за серия от координирани атаки срещу правителствени сгради. Освен местния затвор, неизвестните нападатели атакували и няколко полицейски участъка в града. Според официални данни координираната атака започнала рано сутринта. Нападателите пристигнали с автобуси и успели бързо да щурмуват сградата, да неутрализират охраната и да освободят затворниците. Според ръководството на нигерийските затвори нападателите използвали експлозиви и модерни оръжия, срещу охранителите. Малко след бягството нигерийските власти започнаха мащабна операция по задържането на избягалите затворници. За сега не е ясно точно колко души е имало в затвора, но се съобщава, че в него са останали 35 души, като шестима от тях, малко след бягството са се върнали сами.

Нигерийската съдебна система е известна с това, че е силно корумпирана и мудна, като над 70 процента от хората, държани в затвор не са имали съдебен процес. През октомври хиляди протестираха срещу полицейското насилие в Нигерия, което прерасна в размирици и  се стигна до масово щурмуване на затвори, припомнят световните медии.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани