Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подновяване на диалога: ЕС и Турция заровиха томахавката на войната

[post-views]

Нов момент в отношенията между ЕС и Турция. Тази оценка дадоха председателите на ЕС и ЕК Шарл Мишел и Урсула фон дер Лаейн на срещата си с турския президент Реджеп Таийп Ердоган в Анкара. По време на разговорите лидерите обсъдиха ситуацията в Средиземно море, бъдещите си отношения и не на последно място кризата с бежанците от Сирия.

От години отношенията между ЕС и Турция са в една от най-ниските си точки. Причините за това не са малко – от потъпкването на правата и свободи на хората до операциите на турските изследователски кораби, които търсят залежи на енергийни ресурси във международното признатите екваториални води на Гърция и Кипър.

Независимо от различията лидерите на ЕС пристигнаха в Анкара с ясно послание, че готови да подновят диалога, ако  Турция има желание за това.

Резултатът от срещата е споразумение между двете страни  да очертаят пътна карта, за това, в кои области е възможно да бъде постигнат компромис.

Сред ключовите моменти в разговорите е било обсъждането на идеята за създаването на специален митнически съюз, който председателят на ЕК определи като уникален шанс за задълбочаването на търговските отношения между двете страни.

И все пак ръководителите на 27-членния блок бяха категорични, че постигане на заложени цели минава през намирането на решение на териториалния спор между Гърция и Турция.

По отношение на бежанската криза ЕС е получила уверения от Турция, че ще продължи да се придържа към ангажимента си, като в замяната  Брюксел ще увеличи финансовата си подкрепа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани