Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Препотвърден ангажимент: НАТО твърдо стои зад суверенитета на Украйна

[post-views]
САЩ и Русия пред нова въоръжена надпревара

НАТО твърдо подкрепя суверенитета на Украйна и е цитирам, „сериозно загрижена“, от струпването на руски военни части по границата на страната. В това увери генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг украинския президент Владимир Зеленски в телефонен разговор.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг позвъни на украинския си колега провокиран от опасенията на Киев, че Москва струпва хиляди войници по общата им граница и в района на Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г. През последните седмици все по-често зачестяват и сигналите за епизодични сблъсъци между украинската армия и пропуските сепаратистки групировки в Донбаския регион.

В телефонния разговор Йенс Столтенберг от името на НАТО е изразил сериозна загриженост от военните дейности на Русия в и около Украйна, както и от продължаващите нарушения на прекратяването на огъня“.

От своя страна украинският президент Владимир Зеленски е посочил, че единственото решение на конфликта в Донбас е Украйна да получи покана за членство в НАТО.

Той е апелира Алианса да увеличат военното си присъствие в Черно море, което ще има мощен възпиращ афект срещу всяка руска агресия.

Припомням, че заради напрежението в Източна Украйна, Пентагонът постави силите си в Европа в повишена готовност.

Русия не отрича раздвижването на военни части по границата, но е твърди, че с това не заплашва никого.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани