Информационен център на Министерство на oтбраната

Екипажът на минен ловец „Цибър“ доказа способностите си в гръцкото противоминно учение „Ариадне – 2021”

Екипажът на минен ловец „Цибър“ доказа способностите си в гръцкото противоминно учение „Ариадне - 2021”

Втората постоянна противоминна група на НАТО в състава на която е българският противоминен кораб – минен ловец „Цибър”, участва от 28 март до 4 април 2021 г. в противоминното учение на ВМС на Република Гърция „Ариадне – 2021”.

В рамките на учението в района на залива Патра беше проведена съвместна противоминна операция за гарантиране на свободата и безопасността на корабоплаването. Корабите от групата проведоха и тренировки за отразяване на асиметрични заплахи от бързоходни лодки и нисколетящи цели, както и за отразяване на атаките на въздушен противник.

Резултатът от проведената противоминна операция беше повече от отличен – бяха открити всичките предварително поставени 22 учебни дънни мини от различен тип. Екипажът на българския кораб откри седем от поставените учебни мини. С това той си подели първото място за брой открити мини с екипажа на италианския минен ловец „Термоли“. Останалите учебни мини бяха открити от екипажите на френския минен ловец „Орион“, турския минен ловец „Айвалък“ и гръцките „Европи“ и „Калипсо“. Испанският минен ловец „Тахо“ със своята водолазна група активно подпомагаше останалите кораби при извличането на учебните дънни мини.

На 5 април минен ловец „Цибър“ излезе от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО. Предстои след извършване на преход на 8 април “Цибър” да се завърне в нашата страна и да акостира в пункта за базиране във Варна.

Източник: mod.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top