Информационен център на Министерство на oтбраната

Позиция на Кремъл: Влизането на Украйна в НАТО ще задълбочи кризата в Донбас

Кремъл: Присъединяването на Украйна към НАТО ще задълбочи кризата в Донбас

На фона на изострянето на конфликта в Югоизточна Украйна, в Русия започна проверка на бойната готовност на въоръжените сили, предаде БНР.  Основните учения са планирани на полигоните „Цугол“ и „Сергеевски“ в Източния военен окръг.   Руският министър на отбраната Сергей Шойгу  твърди, че мащабните учения са планови. В същото време говорителят на Кремъл предупреди, че присъединяването на Украйна в НАТО може само да задълбочи кризата в Донбас

Присъединяването на Украйна в НАТО винаги е вдигало червения флаг в Русия, която определят Алианса, като най-голямото геополитическо предизвикателство за националната си сигурност и основен съперник. Затова и очаквано реакцията на Москва не закъсня. „От наша гледна точка, това само ще задълбочи кризата в Домбас, категоричен беше говорителят на Кремъл Алексей Песков. Според руския външен министър Сергей Лавров Киев е избрал пътя на конфронтацията.

Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия:

„Киев премина от критики на политическата рамка за уреждане на кризата в Домбас към заплахи за война. Надявам се това да помогне на европейските столици да преоценят позицията си, и че ще поискат от г-н Зеленски изцяло да уважа споразуменията от Минск.“

Освен на политическа сцена напрежението около конфликта в Източна Украйна продължава да расте и на бойното поле. По данни на украинското командване за последните 24 часа са убити двама украински войници  при престрелки с про-руските сепаратисти,  с което от началото на годината броят загиналите военнослужещи стана 21.

На фона на подновените сблъсъци Миналата седмица Киев алармира за мащабно струпване на руски военни части по границата, което определи като провокация и опит за сплашване, и което провокира остри реакции в редица западни столици.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top