Информационен център на Министерство на oтбраната

10 обвинени в Иран за свален самолет

10 обвинени в Иран за свален самолет

Украинският боинг бе объркан с крилата ракета

В катастрофата миналата година загинаха 176 души

На десет служители в Иран са били повдигнати обвинения за свалянето от военните през 2020 г. на украински пътнически самолет, което отне живота на всичките 176 души на борда, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на военния прокурор Голам Абас Торки. Съобщението беше направено в момент, когато Иран започва непреки преговори със Запада по провалилата се ядрена сделка със световните сили.

Информацията беше огласена и след като миналия месец Иран стана обект на изключително остри международни критики заради оповестения окончателен доклад за свалянето на самолета на украинските международни авиолинии, в който като причина се посочваше човешка грешка, но без конкретни виновници.

„Издадени са обвинителни актове срещу 10 официални представители, свързани с инцидента с украинския самолет, съдът ще вземе нужните решения“, посочи Торки, но не назова имена.

Трагедията се разигра на 8 януари 2020 г. Въоръжените сили на Иран свалиха боинга на украинските авиолинии малко след политането му от Техеран. В продължение на три дни иранските власти отричаха вина за падането на машината. Но впоследствие признаха, че тя е била свалена погрешка с две ракети земя-въздух. В предварителните доклади за катастрофата миналата година иранските власти хвърлиха вината върху оператор на системата за ПВО, който според тях е взел самолета „Боинг 737-800“ за американска крилата ракета.

Свалянето на самолета стана в деня, когато Иран извърши атака с балистична ракета срещу войските на САЩ в Ирак. Това пък бе сторено в отговор на американски удар с дрон по летището на Багдад няколко дни по-рано. Мишена на US атаката бе най-влиятелният ирански генерал – Касем Солеймани, който бе убит в нападението.

Източник: в.“Труд“

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top