Информационен център на Министерство на oтбраната

Зеленски посети фронта: Русия готова да използва военна сила в Източна Украйна

Зеленски посети фронтовата линия в Източна Украйна

Русия е готова да използва военна сила, за да защити живота на гражданите си, ако Киев започне военни действия срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Това заяви заместник-ръководителят на президентската администрация в Кремъл Дмитрий Козак. Предупреждението му съвпадна с визитата на украинския президент Владимир Зеленски на фронтовата линия.

Затихналият конфликт в Източна Украйна изглежда отново започва да се разгаря. Сигналите за това стават все по осезаеми. Докато от фронта почти всекидневно идват съобщения за смъртоносни сблъсъци между украинската армия и проруските сепаратисти, Русия продължава да струпва военна техника и войска по границата.  За сериозността на ситуацията говори посещението на украинския президент Владимир Зеленски в района на бойните действия, който заяви, че като главнокомандващ трябва да е до войниците си в такъв тежък момент.

В телефонен разговор лидерите на Германия и Русия също обсъдиха ситуацията в Източна Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел е призовала Москва да прекрати струпването на войски по границата, а от своя страна руският президент Владимир Путин е заявил, че всичко зависи докъдето ще стигнат провокативните действия на Киев.

Позицията на руския президент беше доразвита от заместник-ръководителя на президентската му администрация Дмитрий Козак, който предупреди, че ако Украйна започне война, то тя ще постави началото на нейния край.

До този момент започналият през 2014 г. конфликт в Източна Украйна е взел живота на близо 14 хиляди души и прогонил над милион от домовете им.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top