Информационен център на Министерство на oтбраната

Имената на депутатите ще разберем утре

Имената на депутатите ще разберем утре

ЦИК обявява разпределението в 31 многомандатни избирателни райони

Според данните на ЦИК, при обработени 100% от протоколите, ГЕРБ е първа политическа сила с 26.14%. Второто място е за Слави Трифонов и партията „Има такъв народ”, те получават 17.73 на сто от гласовете на българите. Трета е БСП с 15.02 %. Четвъртото и петото място са съответно за ДПС с 10.34% и „Демократична България” с 9.52%. „Изправи се! Мутри вън!” също успя да премине бариерата за влизане в новия парламент и заема шестото място с 4.74%.

Очакваше се вчера, след редакционното приключване на броя, Централната избирателна комисия да обяви окончателното разпределение на 240-те депутатски мандата между шестте политически формации, които сформират състава на следващото Народно събрание.

Освен на национално ниво ще бъде направено разпределение и по всички 31 многомандатни избирателни райони. ЦИК ще се произнесе и за преференциите, така ще стане ясно в кои от листите и районите има размествания заради дадени предпочитания от избирателите.

Преди тези две решения в комисията трябваше да приключи повторното въвеждане на протоколите от секционните комисии и отстраняването на грешките в тях.

ГЕРБ е спечелил 24 избирателни района, ДПС – 3, “Демократична България” – 2 (в София – 23-ти МИР, 24-ти МИР) , БСП в Русе, “Има такъв народ” – в Ямбол.

Около 30 % са грешните протоколи по неофициална информация. Имената на депутатите ще разберем в събота. Най-категорични в избора си са били избирателите в Кърджали, от които 62% са предпочели ДПС. В Плевен и Русе разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ” е много малка.

Обработени са 100.00% от протоколите от чужбина. Около 100 700 души са гласували, има един или два върнати протокола заради неточности. Най-много гласове зад граница е получила партията “Има такъв народ” – 30.75%. Втори са “Демократична България” с 17.56%. Трети се нареждат ДПС с 13.17%. Следвани са от ГЕРБ и „Възраждане”. БСП са на шеста позиция.

Коалицията ГЕРБ/СДС е получила 8.66% от гласовете зад граница, а БСП – 6.52%. Повече гласове от левицата е получила партията “Възраждане” – 7.42%. След тях се нареждат БНО с 5.26%, “Изправи се! Мутри вън!” с 4.24%  и ВМРО с 1.57%.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top