Информационен център на Министерство на oтбраната

Ракета “Союз” в чест на Гагарин излетя за МКС

Ракета "Союз"

Екипаж от трима души излетя към Международната космическа станция днес в капсула в чест на 60-годишнината на съветския космонавт Юрий Гагарин, който стана първият човек, излетял в космоса.

Космонавтите от „Роскосмос“ Олег Новицки и Пьотър Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей излетяха от руския космодрум Байконур в Казахстан в очакваното време от 07:42 централно гринуичко, показаха кадри, излъчени от НАСА, а скачването със станцията се очаква в 11:07.

Космическият кораб “Союз MС-18”, в който триото излетя, е кръстен на легендарния космонавт, а портретът на Гагарин е добавен към екстериора му.

Годишнината от историческия полет на Гагарин на 12 април 1961 г. се отбелязва всяка година в Русия като Ден на космонавтиката. Той прекара 108 минути в орбита.

Последно използвана през 2019 г., стартовата площадка „Гагарин“ е в процес на подобрения в подготовка за ново поколение ракети „Союз“ и се очаква да се върне в действие през 2023 г.

Но годишнината идва в труден момент за руската космическа индустрия, която в последно време претърпя редица неуспехи, от скандали за корупция в индустрията до прекъснато излитане и отлагане на пилотирана мисия през 2018 г. Може би най-важното е, че „Роскосмос“ и Байконур миналата година загубиха монопола си над пилотирани изстрелвания за МКС, тъй като ракетите за многократна употреба на Space X на Илон Мъск доставиха астронавтите на НАСА от американската земя. Появата на търговски конкуренти остави „Роскосмос“ с финансови главоболия. НАСА плащаше на компанията десетки милиони долари на място за астронавти, изпратени на МКС. Руските космически служители все повече обсъждат нови начинания, включително взимане на проби от Венера и създаване на ракета, способна да направи 100 обиколки в космоса. И все пак космическият бюджет намалява всяка година, тъй като президентът Владимир Путин дава приоритет на увеличените военни разходи.

Космосът се оказа рядка област на сътрудничество между Русия и Запада на фона на нарастващото геополитическо напрежение. Разговорите за НАСА и „Роскосмос“ се насочват в различни посоки и се подчертава значението на добрите отношения за продължаващия напредък.

„Когато за първи път стартирахме, ние се състезавахме помежду си и това беше една от причините да сме толкова успешни в началото на човешките космически полети“, каза Ванде Хей. “С течение на времето осъзнахме, че можем да постигнем много работа заедно… Надявам се, че това ще продължи и в бъдеще.”

Източник: /БГНЕС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top