Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната академия ще бъде домакин на научна конференция на тема „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“

[post-views]
Военната академия ще бъде домакин на научна конференция на тема „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“

Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски – патрон на Военната академия, се навършват на 14 април. За достойното отбелязване на годишнината Академията организира двудневна научна конференция с международно участие на тема: „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“. Тя се провежда под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на културата Боил Банов. В откриването на форума ще участват заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на обраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов.

Работата на научния форум ще протече в три тематични кръга: „Георги Раковски – патриархът на българското националноосвободително движение“, „Георги Раковски – ученият и творецът“ и „Личността на Георги Раковски в международен план“. Целта е да бъде отдадено признание към паметта и подвига на великия патриот, възрожденец и основател на двете Легии, предхождащи съвременната Българска армия.

Създадената преди 109 години Военна академия получава името „Георги Стойков Раковски“ с регентски указ от 5 март 1946 г. От тогава Академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани