Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 13 хиляди воини от НАТО идват на учения в България

[post-views]
По 8–10 кандидати за едно място в пехотата

Военнослужещи от 17 държави ще тренират по нашите полигони през май-юни

Хиляди военнослужещи от България и държави съюзници и партньори от НАТО ще участват в серията от многонационални военни учения в периода май-юни 2021 г. Мащабните прояви ще се състоят при спазване на принципите за прозрачност и откритост, уточниха от МО.

Ученията Trojan Footprint – South – 21, Balkan Sentinel – 21, Strike Back – 21 и „Шабла – 21” се организират в рамките на многонационалното учение Saber Guardian – 21, което е част от Defender Europe – 21, и в него ще участват над 13 000 военнослужещи от 17 държави.

Trojan Footprint – South – 21 е насрочено за периода от 1 до 16 май. В него ще участват над 230 военнослужещи. До 120 от тях, оборудвани с техника и екипировка, са от Съвместното командване на специалните операции. Те ще тренират на полигон „Црънча” редом с колегите си от Великобритания, Испания, Северна Македония и САЩ.

Тактическо учение с бойни стрелби Balkan Sentinel – 21 ще се развихри на полигон „Ново село” от 21 май до 4 юни с участието на 1000 военнослужещи от сухопътните войски на България, Грузия и САЩ с бойни бронирани машини, танкове, самоходни артилерийски установки, минохвъргачки и друга техника. Самолет Су-25 и хеликоптери Ми-24 и „Кугар” ще оказват авиационната поддръжка на пехотата.

Тактическо учение с бойни стрелби ще е и Strike Back-21, насрочено от 24 май до 7 юни на полигон „Корен” с участието на 1000 воини от сухопътните войски на България, Румъния и Гърция. В различните етапи на учението ще бъдат използвани бойни бронирани машини, самоходни артилерийски установки, танкове, 120-мм минохвъргачки, а непосредствената авиационна поддръжка ще се извършва със самолети и хеликоптери на българските и гръцките военновъздушни сили.

„Шабла – 21” е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие. То ще се състои от 25 май до 16 юни на Зенитен полигон „Шабла” с участието на 1500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани