Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почина съпругът на Елизабет II принц Филип

[post-views]

Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет Втора издъхна тази сутрин в замъка ,,Уиндзор“ на 99 години. В последно време здравето на принца беше влошено, а само преди месец беше изписан от болница след едномесечно лечение.

Почина съпругът на Елизабет II принц Филип

„С дълбока тъга Нейно кралско величество обявява смъртта на обичания си съпруг, Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург,“ се казва в изявлението на Бъкингамския дворец. Министър-председателят Борис Джонсън изказа съболезнования на кралицата и благодари на цялото семейство. ,,Той помогна за управлението на Кралското семейство и монархията, така че тя да остане институция“, заяви Джонсън. По думите му, Филип е вдъхновил живота на безброй млади хора.

 Принц Филип и Елизабет Втора бяха заедно в продължение на 73 години. За дългият си съвместен живот двамата имат четири деца, 8 внуци и 10 правнуци.  Филип Маунтбатън е син на принц Андрей Гръцки и принцеса Алис Батенберг. Роден е на остров Корфу, но израства в Англия. Отрича се от правото да наследи гръцкия и датския трон през 1947 г. и сключва брак с принцеса Елизабет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Виж още

Избрани