Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи марш, посветен на Г.С.Раковски

[post-views]
Първи марш,  посветен на Г.С.Раковски

Първото маршово музикално произведение, написано в памет и в чест на Георги С. Раковски, вече е не само създадено, но и записано със съдействието на Българското национално радио. Досега нямаше песен и марш, посветени на великия българин.

Произведението има за текст Иван-Вазовите строфи от „Епопея на забравените” („Ода за Раковски”), посветени на идеолога на българското освобождение. Автор на музиката е подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. Записът на марша е направен в Българското национално радио в навечерието на 200-годишнината от рождението на българския революционер, която се навършва на 14 април 2021 г.

Първото маршово музикално произведение, написано в памет и в чест на Георги С. Раковски, е вече не само създадено, но и записано със съдействието на Националното ни радио. Странно, но досега няма песен и марш, свързани с неговата личност. Произведението е вдъхновено и от Иван-Вазовите строфи от „Епопея на забравените“ („Ода за Раковски“), посветени на идеолога на българското Освобождение. Музиката е създадена от подп.Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. В самия запис в БНР, направен в навечерието на 200-годишнината от рождението на българския революционер, участват Гвардейския представителен духов оркестър  и солисти от Представителния ансамбъл на ВС: Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Емилия Валенти, Веселин Вачев и квартет „Армейска песен“. Самият Раковски е бил убеден, че музиката, създадена от народа, фолклорът има голямо място в самосъзнанието му като български народ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани