Информационен център на Министерство на oтбраната

Киев опровергава Москва: Не планираме атака срещу сепаратистите

Киев опровергава Москва: Не планираме атака срещу сепаратистите

Украинските военни отхвърлиха обвиненията на Русия, че готвят атака срещу сепаратистките райони в Източна Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

“Освобождаването на временно окупираните територии със сила неминуемо ще доведе до смъртта на голям брой мирни граждани и жертви сред военните, което за Украйна е недопустимо”, заяви днес главнокомандващият украинските въоръжени сили Руслан Хомчак.

По-рано Русия предупреди Украйна да не завзема отцепилите се части от Донецка и Луганска област със сила и заплаши с военна намеса.

От дни Киев и Москва се обвиняват взаимно за новото напрежение в продължаващия вече седем години конфликт, като и двете страни разположиха войски недалече от конфликтните райони.

Украйна отново подчерта, че продължава да предпочита уреждането на конфликта да стане по дипломатически път, но отбеляза, че военните са готови да дадат “адекватен отговор” в случай на ескалация.

В интервю в края на март Хомчак каза, че за украинския президент Володимир Зеленски не е проблем да нареди настъпление.

Съобщенията за нарастващо напрежение в района на конфликта и придвижването на руски войски към украинската граница напоследък предизвикаха безпокойство сред международната общност.

Източник: 24chasa.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top